Minimalistische verlichting met bijna zero-impact

line
Duurzame verlichting

Tijdens het koude seizoen in Litouwen zijn de dagen extreem kort. Het gebrek aan zon en natuurlijk licht is daar nog sterker voelbaar dan bij ons. Daarom zijn lichtbronnen in huis extreem van belang. Ze zijn een noodzakelijk element voor welzijn, gezelligheid en innerlijke harmonie. De Litouwense ontwerpstudio INDI maakt verlichting van gerecycled papier. Niet alleen is dit milieuvriendelijk, ook is het esthetisch en helpt het kunstlicht mensen hun winterdepressie door.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Verantwoord design

Met de meest recente innovaties in hedendaags design wil INDI esthetische interieur-elementen creëren die milieuvriendelijk zijn, geen vervuiling veroorzaken of zelfs verminderen. INDI is bovendien het eerste circulaire designmerk in Litouwen. Het merk is daarom al drie jaar op een rij beloond met de nationale prijs in ‘Good Design’. Hun doel? Secundaire grondstoffen en lokale materialen gebruiken voor een betere toekomst.

Duurzaamheid of zero-waste is niet alleen een modewoord voor de ontwerper. Volgens hem zou het deel moeten uitmaken van het leven van een modern en verantwoordelijk persoon. “Het gevaarlijkste idee voor de mensheid is te denken dat iemand anders de wereld zal redden. Ik doceer momenteel ecologie en duurzaam interieurontwerp aan het Vilnius College of Design. Ik zie jonge mensen hun gewoontes veranderen, duurzamer en schoner leven en verantwoorder consumeren na de colleges. Het geeft hoop dat mensen in de toekomst schone lucht en water zullen hebben, van het bos kunnen genieten en de dieren in het wild kunnen zien waar we vandaag van kunnen genieten”, aldus Simonas Tarvydas, een van de makers van INDI.

1,2,3,4 Lampje van papier

Het Litouwense designmerk staat intussen bekend om zijn originele, creatieve en unieke technologie voor gerecycled papier, het zogenaamde REPAPER. Deze techniek kwam tot stand doordat de ontwerpers vaak een stapel kranten zagen liggen en zo op het idee kwamen om iets met die kranten te doen. Deze interieurobjecten zijn overigens nogmaals recyclebaar zijn in de toekomst.

Bovendien maakt deze methode het mogelijk om een fascinerende illusie te creëren. Zo zien de objecten eruit alsof ze van zwaar beton zijn gemaakt; maar zijn ze in feite extreem licht van gewicht. Het resultaat? Een geweldige collectie armaturen die zich schuilhouden onder de naam Kabo. De Kabo lamp is in feite opgebouwd uit cellulose. Het slimme gebruik van gerecycled papier creëert de illusie van beton aan de binnenkant en een zachte witte textuur aan de buitenkant van de Kabo lamp. Kabo past geweldig in minimalistische interieurs en geeft iedere ruimte net dat beetje textuur en ‘body’ wat het nodig heeft.

Indi zich richt op items voor onze inrichting. Terwijl creativiteit wordt beschouwd als een permanent proces dat parallel loopt aan de voortdurend veranderende thuisomgeving, inspireren de Baltische geest en het Scandinavische minimalisme de studio om een levensstijl esthetiek te hanteren waarbij lichte en geestige idee centraal staan. Ben je nou ook helemaal in de ban van deze collectie, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Kabo by Justė Kubilinskaitė & Simonas Tarvydas (INDI).