MEUBILAIR VAN ZEEWIER? HET BESTAAT ECHT

line
Zeewier als duurzame grondstof voor meubilair

SEA ME-COLLECTIE 

Er zijn steeds meer ontwerpers die onderzoek doen naar duurzamere alternatieven voor hun productieproces. Ook ontwerpster Nienke Hoogvliet haalde haar inspiratie uit duurzaamheid. Zo experimenteerde zij met een kleed van zeewiergaren dat de designwereld op z’n kop zette. Algen en zeewier zouden weleens de grondstoffen van de toekomst kunnen zijn.  

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

RESPECT VOOR HET STRAND

Als kind kwam Nienke al veel op het strand. Maar pas toen ze in het derde jaar zat van de opleiding Lifestyle & Design te Rotterdam, werd ze pas echt geïnspireerd om de zee als uitgangspunt te nemen voor haar ontwerpen. Niet veel later kwam ze in aanmerking met zeewiergaren waarmee de collectie Sea Me tot stand kwam.

OVER DE SEA ME-COLLECTIE

Sea Me is een collectie bestaande uit een vloerkleed, stoel en een bijzettafel die gemaakt zijn van zee algen-garen. Je zou denken, wat moet je met zeewier? Nou, heel veel! Het is namelijk een goed alternatief voor katoen. De voordelen zijn namelijk ontelbaar. Zo heb je geen zoet water nodig om het te laten groeien, geen landbouwgrond en geen pesticiden. Is dat niet geweldig?

”Ik zag in het zeewier een goed alternatief voor katoen”

-Ontwerpster Nienke Hoogvliet

De SEA ME collectie heeft ook een onderliggende boodschap voor de wereld. Zo wil Nienke graag de aandacht vragen voor zeewier, wat wellicht een rol zou kunnen spelen in het oplossen van de actuele milieuproblematiek in de textielindustrie. De collectie kon je daarom al eerder bekijken in het Centraal Museum in Utrecht. 

Zee-algen groeien bijvoorbeeld veel sneller en hebben minder voedingsstoffen nodig dan bijvoorbeeld katoen. Door middel van haar research hoopt ze de textielindustrie op een positieve manier te beïnvloeden. Het gehele proces is daarom reeds gedocumenteerd in een boek genaamd – SEAWEED RESEARCH van Studio Nienke Hoogvliet

MEUBILAIR UIT DE COLLECTIE

1. SEA ME VLOERKLEED

Het Sea Me vloerkleed is gemaakt van zee algen-garen. Bovendien heeft Nienke het kleed helemaal met de handgeknoopt in een oud visnet. Met dit kleed stond de ontwerpster op de Dutch Design Week dat een groot succes was. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen vragen over dit specifieke garen. Hup Nienke!

2. SEA ME STOEL EN TAFEL 

Om het potentieel van zeewier te laten zien, heeft Nienke de collectie ook nog voorzien van een stoel en een tafel. De zitting van de stoel is gemaakt van zeewiergaren en ook nog eens helemaal natuurlijk geverfd met hetzelfde materiaal! Het zeewiergaren dat met de hand is geweven, is uiteindelijk geresulteerd in een comfortabele zit. De restanten van de stoel zijn uiteindelijk gebruikt om het tafelblad mee te maken. 

*  Een leuk weetje, het afval van deze collectie is gebruikt om bioplastic kommen van te maken! Wellicht gaan we in de toekomst hier nog meer van zien… 

BRONNEN

Inleidingsfoto: Sea-Me collectie, Studio Nienke Hoogvliet