Zonder goede verlichting is ieder interieur verloren. Het zorgt immers voor de nodige ambiance en harmonie in huis. Toch zijn brandende lampen niet bepaald energiezuinig. En dat is onnodig, vindt ontwerpster Ermi van Oers. Zij bedacht daarom de Living Light: een lamp die zijn energie haalt uit een plantje. Deze lamp is niet alleen duurzaam; ook maakt het jouw interieur letterlijk ‘groener’!
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
DE JUISTE INTENTIES
Ermi van Oers is een Nederlandse ontwerpster uit het Noord-Brabantse Lierop. Tijdens haar opleiding ‘Product Design’ aan de Willen de Kooning Academie in Rotterdam begon ze zich steeds meer te interesseren in duurzaamheid, maar met name in biodesign. Haar afstudeerproject stond daarom helemaal in het teken van de Living Light. Niet veel later daarop volgde de realisatie van haar droom om het huidige energieprobleem voorgoed te elimineren.
“Ontwerpers die alleen maar mooie nieuwe dingen maken, stimuleren hiermee de overconsumptie in onze maatschappij” (Erni van Oers)
Er zit veel potentie in de werking van planten. Een plant kan immers 24 uur per dag en 7 dagen per week energie opwekken. Toch staat de Living Light van Ermi nog wel in de kinderschoenen. Binnenkort start ze met een beperkte productie van slechts 50 levende lampen. De prijs is daarom wel wat aan de hoge kant. Toch is het een eerste stap naar een toekomstdroom waarin mensen niet beter weten dan dat een plant energie opwekt en dus van belang is!
BIODESIGN MET EEN GROTE B
Het heeft iets betoverends, de Living Light van Ermi van Oers. De groene lichtbron in vaas is wel heel speciaal. Want wanneer je de plant aanraakt, gaat onder in de vaas het licht aan. Is dit een gevalletje zwarte magie? Nee, het is gewoon biodesign. Deze kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit leidde bij de Nederlandse ontwerpster tot het ontwikkelen van de Living Light.
‘Als je goed voor het plantje zorgt krijg je er iets voor terug. Het licht brandt niet altijd, dus het is iets heel anders dan een kolencentrale die constant energie levert. De mens wordt hierdoor zelf onderdeel van het energiesysteem,’ Aldus Ermi van Oers. De Living Light is dus een soort interactie tussen mens, natuur en technologie. Zo zorgt de plant in de lamp ervoor dat er voldoende energie wordt opgewekt. De technologie is dan weer nodig om die energie om te zetten in licht. En het is aan de mens om die plant goed te verzorgen zodat het systeem ons kan blijven voorzien van voldoende licht in het interieur.
HOE HET WERKT
Herinner jij de biologielessen van de middelbare school nog? Dan snap je wellicht hoe het lampje werkt. Door middel van fotosynthese produceert de plant vanuit zonlicht, koolstofdioxide en water, voeding voor zichzelf om te kunnen groeien. Maar een groot deel van de voeding heeft de plant niet nodig. Dit overschot wordt via de wortels uitgestoten in de grond, waardoor er allerlei organische componenten in de bodem terechtkomen. Deze worden dan weer verteerd door bacteriën. Bij dit verteringsproces komen elektronen vrij en die worden opgevangen door het zogeheten ‘Fuel Cell‘. Deze zet de elektriciteit om in licht. Is dat niet een knap staaltje vakmanschap?
LEVENDIG LICHT
Met de drie geïntegreerde LED’s die vanuit verschillende posities in- en uitademen, verschijnen magische schaduwen. Je kunt de vormen van de plant in een andere dimensie ontdekken en je interieur bijna in een bos veranderen. Geef je de lamp niet voldoende water? Dan geeft het ook geen licht meer. Perfect voor mensen die vergeten planten water te geven!
BRONNEN
Inleidingsfoto: Livinglight Press, Living Light.