Bij IKEA willen ze een positieve impact hebben op mens en planeet. Daarom werkt het bedrijf hard aan zaken die er echt toe doen, van het gebruik van duurzame materialen in hun producten tot het streven naar volledig hernieuwbare energie in productieprocessen. Het begin is gemaakt, want de eerste keuken van 100% gerecycled materiaal is een feit. Welkom in de wereld van KUNGSBACKA: Een designkeuken op voorwaarden van het milieu.
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
GELIJKE DUURZAME RECHTEN VOOR IEDEREEN
Duurzaamheid, het zou voor iedereen beschikbaar moeten zijn; niet alleen voor degenen die het kunnen betalen. Dit uitgangspunt speelde een belangrijke rol toen het bedrijf de ontwikkeling van KUNGSBACKA startte. Het ging de ontwerpers niet per se om de nieuwe keukendeur, maar juist dat ze iets nieuws konden maken dat het milieu geen pijn zou doen. Een soort nieuw bewustzijn voor een nieuwe generatie en voor de kinderen van onze kinderen.
Aangezien het feit dat producten van Ikea door veel consumenten worden gebruikt, gelooft het bedrijf een verschil te kunnen maken door oude grondstoffen opnieuw te recyclen tot nieuw materiaal. In maart 2015 kwam het bedrijf dan ook samen met het product development team en de leverancier. Na wat te hebben gebrainstormd, stuitte ze uiteindelijk op twee verschillende materialen. Samen hebben ze hard gewerkt om een product te vinden dat niet alleen duurzaam en van hoge kwaliteit is, maar ook betaalbaar is voor alle klanten van Ikea. Is dat niet geweldig?
LAGE PRIJZEN VOOR EEN HOGE KWALITEIT
Het was echter nog wel een uitdaging om zo’n duurzame keuken te bewerkstelligen. Hoe kon het team een lage prijs en toch de gewenste vorm bereiken? En tegelijkertijd de keuken voorzien van zowel een hoge kwaliteit als een hoge functionaliteit? Uiteindelijk is het hen dan toch gelukt. De KUNGSBACKA is tot leven gebracht door hergebruikt hout en bekleed met een kunststof folie van gerecyclede petflessen. Dit keukentje is niet alleen makkelijk van te houden door z’n geweldig moderne uitstraling; ook blijft het milieu bespaard door grondstoffen ongemoeid te laten.
”Het heeft een moderne stijl waar je gemakkelijk van kan houden.”
De petflessen worden verzameld door gemeenten in Japan. Hier wordt het materiaal omgevormd tot een soort folie. Daarna worden de flessen op de Kungsbacka-deur gelamineerd. Het gerecyclede hout komt van verschillende bronnen. Houtmolens maken kleine stukjes van oude meubels en verpakkingsmateriaal. Vervolgens gaan de stukjes hout door filters waarna ze nog kleiner worden gemaakt. Als laatste wordt het materiaal dan nog getransformeerd in de eigenlijke spaanplaat van de keuken.
DUURZAME AMBITIES?
Het slijtvaste keukendeurtje is nog maar het begin van IKEA’s duurzame revolutie. Het uiteindelijke doel van Ikea is het vergroten van het aandeel gerecycled materiaal in hun producten zodat in 2030 100% van de IKEA-producten zijn gemaakt van gerecyclede of hernieuwbare materialen. Verder door te investeren in energiebesparing, opwekking van hernieuwbare energie en het hergebruik van onze afvalstromen willen zij hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ga zo door!
BRONNEN
Inleidingsfoto: KUNGSBACKA by J Löfgren/J Pettersson, Ikea.