IKEA LANCEERT DUURZAME KLIPPAN BANK

line
Duurzame IKEA Klippan

Ken je die tassen nog die we maakten uit oude broeken? De Zweedse meubelgigant Ikea komt met een soort zelfde idee. De nog altijd populaire KLIPPAN bank wordt een nieuw leven ingeblazen met, je raadt het waarschijnlijk al, gerecyclede jeans. Je kunt er fan van zijn of niet, maar Ikea zet stap voor stap de richting naar een duurzamere toekomst. LYNN zocht het verhaal uit achter dit dappere manoeuvre .

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

ZWEEDSE KWALITEIT

Ikea en het Nederlandse jeansmerk MUD Jeans slaan de handen ineen en introduceren een hoes van gerecyclede spijkerbroeken voor de iconische KLIPPAN bank. MUD Jeans is een pionier die haar industrie radicaal wil veranderen door jeans te produceren van gerecycled denim. Sustainable retailer of the year MUD Jeans maakt hiermee onderdeel uit van de circulaire economie en wil een wereld creëren waarin afval niet bestaat – ook het streven van IKEA. In een eerder artikel schreef LYNN al over wat circulariteit precies inhoudt.

Bij het ontwikkelen en produceren van de KLIPPAN hoes versterken twee partijen elkaar: MUD Jeans recyclet oude spijkerbroeken tot nieuw denim en IKEA zorgt voor de grote schaal. De hoezen worden in negen landen verkocht. Naast de KLIPPAN hoes werken de twee bedrijven ook aan andere producten van gerecycled denim. IKEA wil in 2030 volledig circulair en klimaatpositief zijn. Dat betekent onder andere dat alle producten dan circulair ontworpen moeten zijn en alleen uit hernieuwbare of gerecyclede materialen mogen bestaan.

De nieuwe hoezen bestaan dan nu voor veertig procent uit gerecyclede jeans en voor zestig procent uit… duurzaam katoen! Het Scandinavische label wil, onder andere met samenwerkingen zoals deze, duurzaam consumeren gemakkelijker en betaalbaarder maken.

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

De KLIPPAN, wie kent hem niet? Bijna iedere student heeft er een staan. Hij is functioneel, stijlvol en nog altijd tijdloos. Niet gek dus dat deze bank al meer dan veertig jaar meegaat. De KLIPPAN is een model zitbank, ontwikkeld door het bedrijf IKEA en ontworpen door Lars Engman. De bank is vernoemd naar de gelijknamige Zweedse gemeente Klippan. Dit model wordt sinds 1980 verkocht en is een van de populairste en langstlopende producten van IKEA. De invloed van het ontwerp blijkt onder meer uit het feit dat de Klippan-bank is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht.

De bank komt standaard in een tweepersoonsuitvoering. De hoes – en dus het uiterlijk – van de Klippan kan makkelijk vervangen worden. Zo nu en dan wordt er dan ook een nieuw leven ingeblazen met nieuwe stofhoezen. Dit keer dus door stiksels en klassieke broekzakken op de hoes, krijgt de bank een stoere en industriële uitstraling. De blauwe denim hoezen zijn vanaf mei 2021 beschikbaar in alle Nederlandse IKEA winkels en op IKEA.nl.

KLIPPAN: DUURZAME VERSIE

In totaal worden er in Europa 500 miljoen spijkerbroeken per jaar verkocht en elke Europeaan heeft gemiddeld zeven spijkerbroeken – waarvan twee niet worden gedragen. Minder dan één procent van de verkochte spijkerbroeken wordt na het weggooien hergebruikt voor nieuwe kledingstukken.

“KLIPPAN sofa is an iconic IKEA product. By offering new sofa covers made from recycled materials, we can help customers to renew their sofa and reuse materials.”

Voor de productie van de KLIPPAN hoezen worden er in totaal meer dan 16.000 gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Per hoes zijn twee spijkerbroeken hergebruikt, waarbij de gerecyclede vezels worden gemengd met duurzaam katoen en tot garen worden gesponnen en geweven. Elke hoes bespaart bijna 27.000 liter water en heeft 67 procent lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met de standaarden in de industrie.

De prijs van de denim KLIPPAN hoes is € 99,-. Consumenten die twee oude spijkerbroeken bij een IKEA vestiging inleveren, krijgen 10% korting. Op die manier zorgt IKEA er samen met MUD Jeans voor dat zoveel mogelijk spijkerbroeken een nieuw leven krijgen. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar dit product? Maar weet je niet zo goed hoe dit product te combineren met z’n omgeving? Twijfel dan niet om contact op te nemen met LYNN voor een duurzaam en origineel interieurontwerp. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: KLIPPAN MUD Jeans hoes By IKEA.