Iconische klassieker met behulp van oude hangers

line
Stoel upcyclen door middel van kleerhangers

Waar zou je toch heen moeten met al die oude kleerhangers? Ontwerper Joey Zeledón wist zich er wel raad mee. Hij herontwierp een klassieke stoel tot een nieuw icoon met behulp van kleerhangers in allerlei kleurtjes. Het resultaat? Een pop-art stoel die je niet alleen blij maakt door zijn uiterlijk, maar ook nog eens door het materiaal wat hierbij gebruikt is. Upcycling is wat mij betreft het woord van de eeuw. Wat vinden jullie?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Bauhaus meets pop-art

Wellicht herken je de stoel, want de Coat Check Chair van industrieel ontwerper Joey Zeledón is een herinterpretatie van een klassieker uit de Bauhaus periode, namelijk die van Marcel Breuer. Breuer stond bekend om zijn vernuftige ontwerpen en tijdloze designs. Vergeten doen we hem nooit, en wie zich waagt aan het kopiëren ervan, loopt altijd een hoog risico op mislukking. Maar we moeten toegeven dat Zeledóns ontwerp wel degelijk een succes is geworden. Zeledón Coat Check Chair neemt het herkenbare stalen buisframe van de Cesca Chair en ontdoet het van de rugleuning en het kussen, waardoor er slechts een lege, sculpturale schaal overblijft.

Gebruikers kunnen de opening vullen met hun extra hangers door ze één voor één over de buizen te schuiven (platte kant naar boven). De hangers zijn, wanneer ze in een strakke groep worden geplaatst, sterk genoeg om op te zitten – ideaal voor een walk-in closet-metgezel of als extra hanger-optie in hotelkamers. Door de elementen van de kast op de voorgrond van iemands dagelijkse routine te brengen, biedt de Coat Check Chair een uniek ontwerp en een zachte aanmoediging om netjes te blijven”, zegt Zeledón.

“Het flexibele plastic van de hangers maakt de stoel verrassend comfortabel, terwijl de vergankelijke constructie gebruikers in staat stelt om de hangerkleur en het patroon aan te passen.” Het stoelframe is ontworpen om plaats te bieden aan standaard Container Store-hangers. Een set hangers wordt geleverd bij de aankoop van een stoelframe, maar wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld gebruik maken van je eigen oude kleerhangers, let er wel op dat deze de juiste maat hebben.

Breng dit duurzame project tot leven

Het alleen ontwerpen en vervaardigen van een stoel was destijds een ontmoedigende taak voor Zeledón, maar hij kon een beroep doen op zijn lange verleden van ontwerpervaring bij Steelcase en andere ontwerpbedrijven om het uit te zoeken. De afgelopen jaren heeft hij de details van de Coat Check Chair verfijnd om de productie- en verzendkosten te verlagen. Na tijd te hebben besteed aan het zoeken naar een lokale fabrikant, werkte hij uiteindelijk samen met een fabrikant in Pennsylvania die geen oplosmiddelen gebruikt die gevaarlijke VOS produceren, regenwater gebruikt als bronwater in het voorbehandelingsproces, een verdampingsmethode gebruikt om de lozing van afvalwater te verminderen en energiezuinige infraroodverwarmers om de uitharding te versnellen.

De Coat Check Chair is beschikbaar op Kickstarter, maar het idee is niet nieuw. Dit was eigenlijk een studentenproject voor Zeledón, waar hij aan werkte tijdens zijn studie aan het Rochester Institute of Technology. Hij merkte op dat Coat Check Chair een van zijn favoriete projecten is waaraan hij ooit heeft gewerkt en besloot het ontwerp te verfijnen en in te dienen bij design awards-programma’s. Zelfs na het ontvangen van meerdere prijzen (waaronder een opmerkelijk voor speculatieve objecten/concepten in de 2011 Core77 Design Awards), had de ontwerper nog steeds het gevoel dat hij meer kon doen: “Hoewel ik verheugd was dat Coat Check Chair bij velen resoneerde, was het nog steeds slechts een concept . Het was geen echte stoel die je kon kopen en in je woonkamer of studio kon zetten. Ik wilde hem echt maken.”

BRONNEN

Foto’s: The Coat Check Chair by Joey Zeledón.