Grieks designer upcycled objecten uit piepschuim

line

Design slaat een brug tussen kunst en massaproductie. Op het eerste gezicht is een designstuk vaak vreemd, maar totaal vernieuwend. De Griekse Savvas Laz is een ontwerper op dit terrein met een grote passie voor het sensuele en het uitzonderlijke. Een prachtig voorbeeld van zijn werk heet Trashformers: opvallende en kleurrijke objecten met een wel heel speciaal verhaal. Laz upcycled namelijk piepschuim tot de meest excentrieke beelden die ook prima fungeren als kruk of bijzettafel.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OPKOMEND TALENT

Savvas Laz studeerde in Zwitserland en liep stage bij Atelier van Lieshout voor hij in 2018 terugkeerde naar de Griekse hoofdstad Athene. Dit opkomende talent is vooral toegewijd aan het creëren van op maat gemaakte, handgemaakte objecten die zowel het ambachtelijke als het creatieve omvatten. Laz combineert historisch onderzoek met materiaalonderzoek wat resulteert in onberispelijk vakmanschap.

Als ontwerper werkte hij naast Joep Van Leishout in het Atelier Van Leishout in Rotterdam, Nederland, waar hij zijn vaardigheden ontwikkelde in het maken van sculpturen – een element dat hij altijd deel uitmaakt van zijn werk. Savvas Laz heeft samengewerkt met belangrijke luxe mode- en designmerken zoals Vacheron Constantin, Chopard en Retrosuperfuture.

TRASHFORMERS

Savvas Laz zijn werk kunnen we karakteriseren als speels en bevindt zich op het snijvlak van kunst en design. Midden in de oude stad werkt Laz aan zijn Trashformers: een project dat zich bezighoudt met de recycling van piepschuim. Stukken piepschuim, zoals die vaak te vinden zijn in de verpakking van apparaten zoals koelkasten, wasmachines, tv’s etc., werden hiervoor gebruikt als inspiratie. Het resultaat? Unieke gebruiksvoorwerpen waarbij elk object tot stand is gekomen door een bijzondere combinatie van willekeurige verpakkingsstukken van piepschuim. Piepschuim, of ook wel EPS genoemd, is volgens Laz nog altijd een groot probleem. Maar hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Piepschuim is, ondanks de slechte naam van kunststof, duurzaam en een waardevolle grondstof. Wanneer het goed gescheiden wordt ingezameld is het namelijk voor 100 procent te recyclen tot nieuw EPS. Op dit moment wordt EPS op veel plekken al gerecycled, maar de gescheiden inzameling kan nog veel beter. In 2013 werd er al 64 procent van het EPS in Nederland gescheiden ingezameld. Dit is een goede ontwikkeling, al wordt er jaarlijks ook nog meer dan 3.500 ton EPS met het restafval afgevoerd. Hierdoor raken de restafvalcontainers snel vol en belandt het EPS in de verbrandingsoven.

Natuurlijk redt het project Trashformers niet al het piepschuim dat in de restafvalcontainers belandt, maar zet wel een duidelijk statement: zelfs piepschuimafval is te transformeren tot prachtige bruikbare en esthetische objecten die ons interieur kunnen verfraaien. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze collectie? Maar weet je niet zo goed of het in je interieur past? Twijfel dan niet om contact op te nemen met LYNN voor een duurzaam en origineel interieurontwerp. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Trashformers by Savvas Laz.