Gerecyclede buitenkelims voor meer tuinplezier

line
Gerecyclede vloerkleden voor buiten

Hoewel de herfst officieel al is ingetreden, gaan we nog een aantal prachtige zomerdagen tegemoet. Reden genoeg om je balkonnetje, tuin of veranda op te vrolijken met de vloerkleden van ontwerpster Inma Bemúdez. Niet alleen zijn deze kelims geschikt voor buiten, maar ook voor de duurzaamheidsliefhebbers onder ons.

Iedere week licht LYNN een nieuwe interieurcollectie uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

BUITENZITTEN MET KELIMS

Een kelim is een plat handgeweven tapijt zonder pool met ingewikkelde of geometrische patronen. De naam kelim is Turks en komt van het Perzische gelim (گلیم). De meeste kelims hebben een oosterse oorsprong, van bijvoorbeeld de Balkangebieden tot Perzië en het Midden-Oosten. Een kelim is waarschijnlijk de vroegst bekende vorm van tapijtkunst. Het bijzondere aan deze tapijten is de weeftechniek; zo zijn de patronen aan beide zijden meestal gelijk en is er dus geen voor- of achterkant. Kelims kunnen gebruikt worden als zowel vloer- of wandkleed. Een prachtig voorbeeld van een kelim zijn de buitenkelims van Inma Bemúdez.

Studio Inma Bemúdez is gevestigd in het zonnige Valencia, Spanje. Het label is opgericht in 2007 door industrieel ontwerpster Inma Bemúdez waarna in 2009 Moritz Krefter toetrad tot de studio. Hun werk is vooral gericht op meubels, verlichting en accessoires. Het duo heeft al grote samenwerkingen op hun naam staan met o.a. meubelgiganten als Ikea en Vitra. Daarnaast geven ze ook regelmatig colleges op diverse Design Schools. Een van hun recente ontwerpen is de Diseñadores collectie bij het grote vloerkleden merk Now Carpets.

GERECYCLED POLYESTER

De Diseñadores is een collectie kelims voor buiten, ontworpen door Inma Bemúdez. Maar wat maakt dit vloerkleed zo speciaal? Simpel. De kleden zijn immers gemaakt van gerecycled polyester. Polyester is kort gezegd plastic. Dat gebeurt als volgt: van stukken polyester worden ‘bolletjes’ gemaakt en daarvan worden kleine pellets gemaakt. De pellets worden afgebroken tot polymeren en daar worden ‘polyester chips’ van gemaakt. Die kunnen dan weer gesmolten worden en geweven tot vezels om en nieuwe polyester stof van te maken. Het voordeel van gerecycled polyester is dat er geen nieuwe polyester (gemaakt van aardolie) gemaakt wordt waarbij grondstoffen en energie verbruikt worden en uitstoot plaats vindt. Daarnaast wordt de afvalberg verkleind en/of de oceanen schoner. 

De kleden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en in diverse kleuren. Zo kun je gaan voor het neutraalbruine Mosaico Kilim, de zwartgrijze Étnica Kilim of de kleurrijke kleden Mosaico II Kilim, Triángulos Kilim en de Triángulos II Kilim. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze prachtige collectie? Maar weet je niet zo goed of het in je interieur past? Twijfel dan niet om contact op te nemen met LYNN voor een duurzaam en origineel interieurontwerp. Tot snel!

BRONNEN

Inleidingsfoto: Diseñadores by Inma Bemúdez (Now Carpets).