EEN STOEL VAN AFGEDANKTE KOELKASTEN

line
Duurzame stoel

Eens in de zoveel tijd kom je een prachtige stoel tegen die je niet snel vergeet. In de interieurwereld noemen we zulke items ‘klassiekers’. Elk tijdperk heeft zo zijn uitdagingen en innovaties waaruit designs voortvloeien. Tegenwoordig staat vooral het milieu centraal en hoe we hier zo goed mogelijk mee omgaan. Zo is de Chubby Chair van Dirk van der Kooij helemaal LYNNTERIEUR-proof! Dit fantastische stoeltje wordt namelijk gemaakt uit afval van weggegooide koelkasten. Een knap staaltje circulair interieur design.

Iedere week licht LYNNTERIEUR een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

KOELKAST HEEFT VERVUILEND KARAKTER

Koelkasten zijn ontzettend milieuvervuilend. Oude exemplaren bevatten immers cfk’s, wat zeer giftige koelmiddelen zijn. Bovendien kan dit stofje via ons grondwater het genetisch materiaal van flora & fauna aantasten. Iets wat we dus niet willen! Het is natuurlijk een grote zonde dat koelkasten bij het grofvuil belanden. Een koelkast bevat namelijk aluminium, glas, ijzer, koper en kunststof. Grondstoffen die niet zo 1,2,3 uit de grond worden gestampt. Door het recyclen van materialen voor nieuwe producten, hoeven ze dus niet opnieuw uit de natuur te worden gehaald. Redenen genoeg voor ontwerper Dirk van der Kooij om uit oud koelkastmateriaal een prachtige stoel te ontwerpen.

VAN AFVAL NAAR DESIGN

Op de Dutch Design Week in 2010 liet de ontwerper al zien hoe hij met een zelfgemaakte 3D-printer met robotarm een duurzame stoel in elkaar zet. De afgedankte ijskasten veranderden beetje bij beetje in een soort smurrie dat zich uiteindelijk vormde tot een ware meubelklassieker, de Endless Chair, die nog prachtig is ook. Inmiddels is er een hele reeks meubilair bijgekomen uit dezelfde gerecyclede materialen. Van der Kooij staat daarom bekend om z’n vrolijke collectie stoelen, tafels en lampen. Het is echter vooral de Chubby Chair die onze groene harten doet veroveren.  

Van der Kooij heeft voor deze speciale stoel z’n 3D-printer zo ingesteld dat het geprint wordt in één lijn. Hierdoor heeft de stoel het uiterlijk van een tube uitgeknepen verf. Fucking briljant. Ondanks z’n zachte uiterlijk heeft de stoel een waterdichte reputatie als het gaat om duurzaamheid. De stoel is inmiddels verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog. Z’n frivole uitstraling zorgt voor een flinke dosis charme. De Chubby chair is een hot item dat een circulair interieur net dat beetje originaliteit meegeeft. Dankzij z’n grove structuur en eenvoudig snelle maakbaarheid is de stoel tevens vriendelijk in prijs. Wat betreft LYNN is de Chubby Chair daarom goed op weg naar de top. Een zogezegd ‘designklassieker in the making‘. Je kunt de stoel alvast bekijken in de vaste collectie van het Vitra Design Museum en The Design Museum in Londen. 

BRONNEN

Foto’s: Chubby Chair by Dirk van der Kooij.