EEN KRUK VAN KURK

line
Duurzaam meubilair

Ben jij net zoals LYNN helemaal weg van kurk? Dan ken je waarschijnlijk de zoveelste designklassieker van designer Jasper Morrison: de eenvoudige maar elegante kruk, bijzettafel (of schaal) uit de Cork Family van Vitra. Hoewel kurk een paar jaar geleden nog als oubollig werd gezien, is het nu helemaal hip en happening. Kurk heeft namelijk een heleboel fijne eigenschappen en is vooral heel erg duurzaam. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WAT JE MOET WETEN

Ontwerper Jasper Morrison woont en werkt in de twee wereldsteden Londen en Tokio. Men beschrijft hem ook wel als de ‘supernormale designfilosoof’ die niet op zoek gaat ongewone, buitenissige resultaten. Zo blaast hij vaak beproefde oplossingen nieuw leven in door het opnieuw te interpreteren, te ontwikkelen en te verfijnen. Bovendien heeft deze man een uitstekende reputatie en werkt hij regelmatig samen met het Zwitserse Vitra sinds 1989. Uit één van die samenwerkingen vloeide de Cork Family (2004). Een collectie bijzettafels en/of krukjes van, je raadt het al, kurk! Dit materiaal is immers duurzamer dan de meeste grondstoffen ter wereld. Niet zo gek dus dat Mister Morrison er een fraaie collectie van maakte.

‘‘Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful”

Morrison zijn interesse in kurk komt voort uit zijn opmerkelijke functionaliteit en zijn unieke atmosferische kwaliteiten. Kurk is een elastisch, licht materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Goed nieuws voor de natuurliefhebbers onder ons: bomen worden bij dit proces niet gekapt! Ze worden enkel om de negen jaar ‘geschild’. Hierdoor leven de kurkeiken ook nog eens langer. Zogeheten kurkeiken worden maar liefst tweehonderd jaar oud. Maar dat is nog niet alles, want kurk heeft nog veel meer duurzame eigenschappen.

Misschien twijfel je nog een beetje over kurk als materiaal. Maar geloof me, kurk is echt geweldig! Niet alleen is het een natuurproduct, ook is kurk biologisch afbreekbaarmilieuvriendelijk en multi-inzetbaar. Bovendien is het eenvoudig recycleerbaar. De Cork Family verdient daarom een plekje in de spetterende spotlights.


Morrison gaf de Cork Family heldere, geometrische vormen met verticale, horizontale en diagonale lijnen, die levendig contrasteren met de natuurlijke tinten en het fluweelzachte oppervlak van de kruk. De poten van de Cork Family staan stevig en zijn daardoor geschikt als bijzettafel of kruk. Naast alle kwaliteiten van kurk, voegt Morrison toe dat het gewoonweg een aangenaam materiaal is om naar te kijken en aan te raken.

In 2019 opende Morrison een tentoonstelling te New York om de Cork Family zogezegd te updaten met hier en daar wat nieuw meubilair, zoals een eettafel, boekenkast, chaise longue, krukken en stoelen- en allemaal uit hetzelfde materiaal, namelijk kurk. De nieuwe stukken zijn net zo mooi, maar zijn voorzien van fijnere randen en ruimere lijnen. Hier kun je de collectie shoppen. Veel woonplezier!

Ben jij ook helemaal in de ban van dit product, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: ©Vitra International AG Cork Family By Jasper Morrison