DUURZAME VERLICHTINGSDIENST MET PHILIPS

line
Philips en duurzaamheid

Duurzaam ondernemen wordt met de dag belangrijker. Veel bedrijven maken daarom een flinke ommekeer van het ’traditionele lineaire productiemodel’ naar een zogeheten ‘circulaire economie’. Philips neemt daarbij het voortouw op het terrein van verlichting

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WEGGOOIEN IS VERLEDEN TIJD

De economie zoals wij die kennen is gebaseerd op een lineair model. Dat betekent dat we grondstoffen gebruiken om producten te maken die aan het einde van hun levensduur worden weggegooid. Het wordt alleen steeds duidelijker dat we door lineair te produceren onze aarde uitputten en grondstoffen opraken.

Met Philips Lighting komt daar een einde aan. Philips gelooft namelijk in een andere manier van productie, namelijk de circulaire variant. In een circulaire economie worden producten en grondstoffen zoveel mogelijk en op een duurzame manier hergebruikt en gerecycled. Onder de naam circulair lighting omarmt het bedrijf dit idee en is het bezig om het verlichtings- en productiemodel circulair te maken.

CIRCULAR LIGHTING BY PHILIPS

Het is toch hartstikke zonde om alsmaar verlichting weg te gooien om het daarna te vervangen door nieuwe modellen? Met circular lighting hoeven bedrijven niet langer verlichting aan te schaffen, maar kunnen ze licht afnemen. Philips blijft de eigenaar van de verlichting bij einde van het contract. Daarnaast zorgt het ervoor dat de verlichting tijdig wordt gerepareerd of vervangen. Oude verlichting wordt vervolgens hergebruikt of gerecycled en krijgt daarna een nieuwe bestemming.

LAMPEN MET EEN INTERESSANT VERHAAL

Een mooi voorbeeld uit de Philips Circular Lighting collectie is de Philips Pacific LED Circular Economy Ready. Deze reeks armaturen zijn zodanig ontworpen dat natuurlijke grondstoffen effectiever worden toegepast en dus kunnen worden hergebruikt. De ledlampen uit deze collectie hebben een modulair design, eenvoudig onderhoud en zijn probleemloos te monteren waardoor de armaturen gemakkelijk vervangen kunnen worden.

VOORDELEN VAN PHILIPS CIRCULAR LIGHTING

Dankzij het nieuwe circulaire systeem kunnen bedrijven vanaf nu hun verlichtingsbehoefte volledig en probleemloos aan Philips uitbesteden door middel van een circulair contract. Met circulair lighting levert Philips licht als service. Zo hoeft de klant zich geen zorgen te maken over het beheer en onderhoud. En omdat het langer meegaat, een tweede leven krijgt en veel energie bespaart, is iedereen voordeliger uit!

De voordelen van circular lighting op een rijtje:

  1. Bedrijven hoeven niet te investeren, omdat armaturen niet als activa worden opgenomen in de balans;
  2. Bedrijven betalen dus een vergoeding per maand of kwartaal;
  3. Aanzienlijke besparing op operationele kosten dankzij prestatiegericht onderhoud en en exploitatie management;
  4. Lager energieverbruik dankzij duurzame verlichting en hoge kwaliteit;
  5. Minder CO2-uitstoot, helpt om duurzaamheidsdoelen te behalen;
  6. Efficient gebruik van grondstoffen en maximaal gebruik van materialen.


“Turntoo ondersteunt Philips bij het bouwen van een meer toekomstbestendig bedrijf door het gezamenlijk ontwerpen, implementeren en vermarkten van service modellen die natuurlijke bronnen voor de toekomst behouden door conceptueel voor alle materialen, componenten en producten een restwaarde te definieren”

– Thomas Rau, CEO Turntoo

Om dit voor elkaar te krijgen dienen de productontwerpers in de beginfase al goed kijken of de verlichting eenvoudig is te repareren, upgraden en te recyclen. Maar daarmee zijn ze er nog niet. Wanneer Philips de verlichting repareert of vervangt, dient het nauw samen te werken met andere partijen, zoals installateurs, logistieke dienstverleners en recyclingsbedrijven.

EN NU AL SUCCESVOL

Dit alles wordt gepresenteerd aan bedrijven in een overzichtelijk serviceplan. Dat het systeem nu al een succesvolle strategie is, blijkt uit de toepassing van de circulaire lampen- en armaturen bij onder meer Bruynzeel Storage Systems, Schiphol Airport en de High Tech Campus in Eindhoven.