DUURZAME TIP: TIP TON RECYCLED CHAIR

line

Wist jij dat de eerste stoel ooit is ontworpen in Egypte? De stoel was toen nog een symbool van status. Hoewel stoelen tegenwoordig worden gezien als alledaagse voorwerpen, steken ontwerpers nog altijd veel energie in het design ervan. Daar komt nu nog een extra voorwaarde bij, want anno 21e eeuw speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol. Zo veranderde de populaire Tip Ton Chair van Vitra in een gerecycled exemplaar, namelijk de Tip Ton RE van ontwerper Barber Osgerby.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Die zit!

Je kent dat gevoel vast wel: zo’n enorm lekker zittende stoel waar je niet meer uit komt. Ergonomie, de wetenschap die zich richt op hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren, is een belangrijk onderdeel bij het ontwerp van een stoel. In de huidige werksfeer speelt de zithouding steeds meer en meer een voorname rol. En bijna iedereen weet wel dat aangepaste stoelen een invloed hebben op de gezondheid van de mens.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld gebleken (ETH Zürich) dat de gezondheidseffecten van een voorwaarts gekantelde zithouding positief zijn. Door een gekantelde zithouding vindt er een verhoogde spieractiviteit in de buik- en rugspieren plaats wat de toevoer van zuurstof naar alle delen van het lichaam stimuleert. De Tip Ton stoel biedt deze eigenschappen in de vorm van een betaalbare en stevig exemplaar van fabrikant Vitra.

“The slight variation in the recycled material adds depth and gives it a story, like the way the structure of a piece of wood tells you how the tree grew.”

Tip top in orde

De voorwaarts kantelbare Tip Ton is een volkomen nieuw stoeltype. En de naam? Die verwijst naar de kenmerkende dubbele zitstand van de stoel. Zo kan het meubel vanuit de normale stand ook nog enkele graden naar voren kantelen om vervolgens ook nog in die stand te blijven staan. Een stoel waarmee je altijd mag schommelen. Hoe geweldig is dat?

De Tip Ton RE, gemaakt van gerecycled polypropyleen is vervaardigd uit één enkele gietvorm en bevat geen mechanische onderdelen. Hierdoor is de stoel duurzamer van aard dan andere stoelen en zijn voorganger: de reguliere Tip Ton Chair. De Tip Ton is overigens een prima meubel voor kleine ruimten; zo kan die tot maar liefst vier hoog worden gestapeld!

Hoewel de Tip Ton RE exclusief verkrijgbaar is in het grijs, zijn er wel meerdere kleine spikkels van andere kleuren zichtbaar. De kleine variatie in het gerecyclede materiaal voegt diepte toe en vertelt een verhaal, zoals de structuur van een stuk hout hoe je vertelt hoe de boom groeide. Tip Ton is dus niet Plain Jane Grey, maar een echte blikvanger in bijvoorbeeld een duurzaam minimalistisch interieur. Hier kun je het prachtige item shoppen.

Ben jij ook helemaal in de ban van dit product, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: ©Vitra International Tip Ton Chair By Barber Osgerby