DUURZAME LAMPEN VAN PADDESTOELEN

line

Ooit gehoord van verlichting dat gemaakt is uit paddenstoelen? De Israëlische ontwerper Nir Meiri heeft middels heel wat harten veroverd met z’n zogeheten Mycelium Lights; een collectie verschimmelde tafellampen waar LYNN wel warm van wordt. 

Iedere week licht LYNN een nieuwe designstudio uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OVER HET LABEL

De Nir Meiri Design Studio is een bijzondere ontwerpstudio opgericht door ontwerper Nir Meiri in 2010. Zijn stijl bestaat uit het creëren van innovatieve producten die de spanning opzoekt tussen het gedomesticeerde en ongetemde. De paddenstoel lampen zijn hier een goed voorbeeld van. 

ORGANISCH EN DAAROM ONMISBAAR

De collectie paddestoel-lampjes zijn het resultaat van een doorlopend materiaalonderzoek in mycelium, het vegetatieve deel van de schimmel. Meiri en vele anderen zijn er immers van overtuigd dat schimmels wonderbaarlijke organismen zijn met onbenut potentieel. Maar waarom dan eigenlijk precies?

Het mycelium, of ook wel de zwamvlok genoemd, is het netwerk van alle draden van een schimmel. Door deze functie verbruikt het graag organisch en synthetisch afval en kan zo de eigenschappen van afval veranderen. Dit betekent dat mycelium nog wel eens een belangrijke rol kan gaan spelen in verwerking van afval en dus in de toekomst van onze planeet.

PADDESTOEL PRODUCTIEPROCES

De armatuur van de lamp wordt gemaakt door een mal bestaande uit papierafval. Daarna plaatst men de myceliumsporen in de mal. Vervolgens ‘groeit’ de lamp onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheidsgraden. Eenmaal ‘aan’ en verlicht, projecteert het licht onderaf op het mycelium en gloeit het terug als een zacht en natuurlijklicht

VOOR EEN GROENE PLANEET

De bergen eilanden van (synthetisch) afval oplossen met een simpele paddenstoel, dat spreekt designer NirMeiri wel aan. Zodoende ontsprong er een samenwerking tussen de ontwerper en BIOHM – een Londense startup die werkt aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen in architectuur.

Uiteindelijk heeft het samenwerkingsverband geresulteerd in een succesvol en nog steeds lopend project. LYNN is inmiddels dol op de lampen. De Mycelium Lights zijn tevens biologisch afbreekbaar en passen daarom perfect in een circulair interieur!