DUURZAAM SCANDINAVISCH MET N02™ RECYCLE

line
DUURZAAM SCANDINAVISCH MET N02™ RECYCLE

Als interieurliefhebber is je het merk Fritz Hansen vast niet ontgaan. Dit Deense meubelontwerpbedrijf heeft gewerkt met o.a. grote namen zoals Arne Jacobsen, Poul Kjærholm en Hans J. Wegner. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat Hansen z’n eerste stap naar de circulaire economie heeft gemaakt. Met de verkoop van een wel heel bijzondere collectie stoelen, namelijk de N02™ RECYCLE: trendy zitplaatsen gemaakt van gerecycled plastic. Zodat ie aan het einde van zijn levensduur opnieuw kan worden gerecycled.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

ALWEER VAN GERECYCLED PLASTIC?

Je zult misschien wel denken, dit is het zoveelste interieur item gemaakt uit gerecycled plastic. Toch is het de moeite waard. Want de Japanse Studio Nendo heeft deze tijdloze collectie stapelbare stoelen ontworpen voor Fritz Hansen van gerecyclede huishoudelijke kunststoffen, of ook wel polypropyleen. Dit is een vrijwel onbreekbaar plastic. Het materiaal is redelijk stijf, heeft een hoge temperatuurbestendigheid en is goed bestand tegen chemische oplossingen en zuren. Polypropyleen is zeer geschikt voor hergebruik. Dit vanwege het feit dat het hier gaat om een oliehoudend materiaal dat uitstekend te recycleren is.

HET VERHAAL ACHTER HET ONTWERP

De Japanse studio Nendo is opgericht door Oki Sato die zijn ontwerpfilosofie uitdrukt in o.a. grafische voorstellingen, kunstinstallaties en architectuur. Geboren in Toronto, Canada verhuisde hij later naar Tokio waar hij Nendo studio oprichtte. De naam ‘Nendo‘ betekent ‘boetseerklei’ in het Japans – een term die perfect past bij z’n sculpturale benadering van de ontwerpen die hij maakt.

De N02™ Recycle is een sterke, stapelbare stoel afkomstig uit huishoudelijk afval dat in Centraal-Europa is ingezameld, verwerkt en hervormd (upcycled). Het materiaal van de stoel is met andere woorden gemaakt van afgedankte producten zoals voedselverpakkingen en plastic flessen. Toch zie je dat er niet van af. Zo heeft de stoel het uiterlijk van een prachtig gevouwen vel papier. Dit komt doordat de plastic pellets afval in iedere vorm kunnen worden omgesmolten.

De poten van de standaard stoel zijn echter gemaakt van gepoedercoat staal. Dat kan volgens LYNN dus nog wel wat duurzamer. Bij het productieproces van poederlak is er immers sprake van hoog energiegebruik (gas), wat nadelig is voor het milieu. Toch is de Sled Base gemaakt van 50% gerecycled verchroomd staal en bestaat de draaistoel gelukkig uit 95% gerecycled gepolijst aluinium.

JAPAN ONTMOET DENEMARKEN

Het kenmerkende minimalisme van zowel Japans als Scandinavisch design komt samen in de 7 schaalkleuren, die elk de kenmerken van de aardse, warme tinten uit de natuur aannemen. Een gebruikelijk kenmerk van deze twee populaire interieurstijlen. De stoelen zijn vanaf nu verkrijgbaar in o.a. donkeroranje, donkerrood, donkerblauw, lichtblauw, grijs, zwart en gebroken wit.

“Collaborating with studio Nendo meant the design would be simple and elegant, a really nice blend of Scandinavian and Japanese aesthetics. ”

Omdat de collectie stoelen gemaakt is van alledaags gerecycled materiaal, zorgt het volgens de ontwerper voor extra verbinding tussen gebruikers en de stoel. ”Het is een toegankelijk ontwerp gemaakt voor dagelijks gebruik en gemaakt van alledaags gerecycled huishoudelijk plastic”, zegt Oki Sato. Voel jij je ook zo thuis in de Scandinavische woonstijl met een duurzaam karakter? Dan is de N02™ RECYCLE CHAIR misschien wel wat voor jou. Hier kun je de stoel shoppen.

BRONNEN

Inleidingsfoto: N02 Recycle by Nendo, Fritz Hansen.