Deze bio-based wasbak steelt de show in iedere badkamer

line
Duurzame wastafel

De Beam-collectie van ZucchettiKos is niet alleen oogverblindend, maar ook nog eens super duurzaam. Hierdoor viel het label dit jaar in de prijzen bij de Red Dot Design Awards als Best of the Best. De wasbakken zijn gemaakt van een wel heel speciaal materiaal, namelijk Cristalplant®, een organisch goedje dat lijkt op gepolijst steen. LYNN zocht het verhaal achter de collectie.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

TUSSEN ARCHITECTUUR EN PRODUCTDESIGN

Beam is ontworpen door de New Yorkse studio Visibility, bekend om het vermogen en de originaliteit die het brengt om objecten voor het gewone dagelijks leven te vormen en de leefruimte te vullen. De maten van de Beam plank zijn ontworpen om perfect te zijn voor de items die typisch in de badkamer worden gebruikt, in een functioneel schema met een aantrekkelijke, speelse uitstraling.

Het unieke ontwerp van de Beam wastafel is een overtuigend stukje stedelijke esthetiek. Vooral het speelse gebruik van vormen is verrassend. De geslaagde totaalindruk wordt verder gecomplementeerd door de onberispelijke afwerking en uitgekiende functionaliteit en flexibiliteit. De Beam wastafel slaat dan ook een fantastische brug tussen productdesign en architectuur. Het ontwerp van de wastafel doet denken aan het beeld van een oude waskom dat verwijst naar traditionele gebruiksvoorwerpen voor persoonlijke hygiene van de mens. Toch is de vorm van de massief essen plank een directe verwijzing naar de stalen I-balk, dat weer een belangrijk modulair element in de architectuur omvat, waarvan de afmetingen variëren naargelang het gebruik.

“With the famous “soft-touch” effect similar to polished stone.”

Naast de aantrekkelijke, speelse uitstraling wordt Beam gekenmerkt door zijn uitmuntende functionaliteit. Zo beschikt de wastafel over een interne richel die variabel kan worden versteld en kan worden gebruikt als plank of voor het monteren van de kraan, afhankelijk van de individuele behoeften Een ander aspect van de flexibiliteit van de wastafel is dat deze kan worden gebruikt in verschillende opstellingen voor kraanmontage – of het nu op de wastafel, aan de muur of op een console is. Nog zo’n kenmerk van deze stijlvolle waskom is de duurzame aanpak. Zo is er voor dit product gebruik gemaakt van de zogeheten biobased Cristalplant®

GO ORGANIC

De Cristalplant® staat bekend om zijn schoonheid dat we kunnen vergelijken met dat van natuursteen. Het is een materiaal dat voornamelijk bestaat uit minerale vulstoffen van hoogzuivere aluminiumtrihydraten, gebonden door Biobased®-harsen van plantaardige oorsprong (maïs). Resistent en bedrukbaar, zelfs bij belangrijke variaties in dikte en ondersnijdingen, kan het gemakkelijk ter plaatse worden verwerkt met behulp van standaardgereedschappen. Cristalplant® heeft virusdodende, schimmeldodende en zelfreinigende eigenschappen. Al meer dan twintig jaar wordt het gebruikt bij de productie van douchebakken, badkuipen en wastafels door de belangrijkste internationale ontwerpers voor hoogwaardige badkamerinrichtingen.

Cristalplant® is de enige Biobased solid surface ter wereld: de oorsprong van de hars wordt verkregen uit maïs. Bovendien zorgt de gewichtsreductie van de Biobased badkuipen – 30% minder dan de concurrenten – ook voor minder CO2 die vrijkomt bij transport. Dankzij deze waarden heeft Cristalplant® het Green Guard Green Certificate van LEED® (het Amerikaanse systeem voor de classificatie van energie-efficiëntie en ecologische voetafdruk) behaald.

Aan het einde van zijn levenscyclus wordt Cristalplant® hergebruikt als constructiebasis, maar in de toekomst, zodra de Europese wetgeving en logistiek het toelaten, zal het 100% worden gerecycled en herboren in nieuwe producten in overeenstemming met de C2C-logica ( Van wieg tot wieg). De verhouding tussen geproduceerd afval en ingevoerde grondstoffen in onze productieafdelingen is 12% en vandaag wordt al 30% van dit afval gerecycled. Het doel is om in 2022 60% te kunnen recyclen.

De Beam collectie omvat een opzetwastafel van c en is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren, met een klein badkamermeubel in 2 maten en 2 kleuren. Ben je nou dol op dit product van ZucchettiKos maar weet je nog niet goed of dit bij jouw nieuw badkamer ontwerp past? Neem dan contact op met LYNN voor een origineel en passend interieuradvies. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Beam by ZucchettiKos0