DUURZAAM COMPUTEREN DOE JE IN DEZE STOEL

line
Duurzame bureaustoel

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de gemiddelde Nederlander ruim 4 uur per werkdag doorbrengt achter een beeldscherm. Bijna 4 op de 10 van die groep blijkt maar liefst 6 uur per dag te computeren. Om die uren enigszins vol te houden, is een ergonomische bureaustoel onmisbaar. Gelukkig heeft de Zweedse meubelfabrikant Flokk de eerste duurzame ergonomische bureaustoel op de markt gebracht, namelijk de RH New Logic.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

EEN STOEL MOET GOED ZITTEN

Een ergonomische bureaustoel kan nooit kwaad. Maar waar moet zo’n stoel nou eigenlijk aan voldoen? Een goede bureaustoel kenmerkt zich door diverse instelmogelijkheden voor de rugleuning, zitting en armleuningen. Deze zijn in diverse standen in de breedte en hoogte verstelbaar. Wanneer de armen te ver naar buiten of te hoog komen te liggen, heeft dit directe gevolgen voor de spierspanning in de nek, schouders en armen. Een bureaustoel moet dus gewoon goed zitten. En dit bereik je het best met een ergonomisch exemplaar.

”One thing that unites us is the need for wellbeing during long hours by the desk.”’

Het Zweedse FLOKK is het merk bij uitstek dat stoelen ontwerpt voor menselijke behoeften. De mens is namelijk niet gemaakt om iedere dag urenlang stil te zitten. Zo hebben we beweging, ondersteuning en variatie nodig voor een optimaal werkend concentratievermogen. Het doel van Flokk is dan ook om stoelen te maken zodat de consument nooit stil hoeft te zitten. Ze zijn ontworpen volgens zogeheten ‘human factors‘ waarbij de focus ligt op de behoefte van het menselijk lichaam en de consument inspireert bij optimaal prestatiegebruik.

RECYCLEN LEVERT NIET IN OP KWALITEIT

De meubelfabrikant heeft inmiddels z’n meest duurzame exemplaar tot nu toe uitgebracht: de RH New Logic, gemaakt van gerecycled aluminium, plastic en staal. De stoel is een bijgewerkte versie van de bestverkochte versie van het merk RH en is ontworpen in samenwerking met de Noorse ontwerpers Jonas Stokke en Øystein Austad.

Gerecyclede materialen vormen 61 procent van de totale massa van de bureaustoel. Van dit totaal wordt 94 procent van het gebruikte aluminium gerecycled, evenals 69 procent van het plastic en 19 procent van het staal. Flokk heeft gewerkt om het aantal componenten waaruit de stoel bestaat tot het absolute minimum te beperken, zonder in te leveren op comfort of prestaties.

Een groot voordeel van de RH logic is dat elk van de onderdelen is ontworpen om eenvoudig te worden gedemonteerd. Dit omvat een gepatenteerde bevestigingstechniek voor bekleding dat lijm of oplosmiddelen overbodig maakt. Met andere woorden: elk onderdeel van de New RH Logic is vervangbaar. Bovendien kan voor 94 procent aan gebruikt materiaal aan het einde van z’n levensduur worden gerecycled; en wordt de stoel geleverd met een garantie van 10 jaar – allemaal tekenen van een duurzaam product.