Dutch Design: Meubelserie van afgedankt fineerhout

line
Re-Veneer duurzame tafels van Jeroen Wand

Nederlands talent Jeroen Wand verkent het dynamische rauwe en ongepolijste deel van design. Zo gebruikt hij waardeloos bestempeld restmateriaal uit een nabijgelegen fabriek om meubels mee te maken. Het is dan ook niet verrassend dat deze man de winnaar was van de ARC19-prijs voor het beste meubelstuk: The Laminated Coffee Table die onderdeel uitmaakt van de de geweldige Re-Veneer Collectie.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

DUTCH DESIGN

Studio Jeroen Wand is in 2007 opgericht door Jeroen Wand en richt zich op interieurinrichting, meubelen en producten voor particuliere opdrachtgevers, projectomgeving en de industrie. Jeroen Wand (1985) studeerde productvormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Vormgeving in Maastricht (NL). De Studio maakt o.a. producten, objecten en installaties die de gevestigde orde uitdagen. Zo zoekt het alternatieve vormen van wat als ‘mooi’ of ‘aangenaam’ moet worden beschouwd. De ontwerpen die daaruit vloeien zijn dan ook niet conventioneel, maar gaan verder dan het voorspelbare.

“Familiar materials can suddenly provide us with new insights, just by taking them out of their original context, by reviewing and reusing them in a different situation. Even the cheapest materials have an aesthetic quality that designers can use.”

Studio Jeroen Wand veranderd, herontdekt en modificeert traditionele combinaties van materialen en technieken, culminerend in onconventionele productieprocessen, zoals papierlamineren of gipsrotatiegieten. Voor zijn collectie Re-Veneer maakte hij gebruik van de zogeheten vacuümtechniek waarbij hij afgedankte stukken fineer omtovert tot de meest prachtige meubelstukken voor het duurzame interieur.

DE EINDELOZE TOEPASSINGEN VAN FINEER

Maar wat is fineer eigenlijk? Fineer wordt geproduceerd door dunne laagjes hout te snijden met een mes. Het is dus een dunne laag echt hout dat wordt verlijmd op MDF. Dit hout heeft minimale kleurschakeringen en geen noesten en nerven. Deze houtsoort is bovendien zeer geschikt voor grotere oppervlakten, omdat het niet gevoelig is voor luchtvochtigheid. Daardoor vervormt het of scheurt het niet snel en kunnen we spreken van een lange levensduur.

Jeroen Wand zoekt graag de kwaliteiten en schoonheid van ‘ondergewaardeerde’ materialen als papier, beton, pvc en fineer. De serie Re-Veneer laat dit op een geweldige manier zien. Stukjes fineer-resten worden samengeperst tot een stevig geheel. De techniek die hij hierbij gebruikt komt voort uit het industriële proces van lamineren waarbij een vel fineer wordt gebruikt om het minder aantrekkelijke materiaal eronder te bedekken. Door de verschillende lagen fineer samen te persen in een specifieke mal, gecombineerd met massief houten delen, wordt het materiaal gevormd en krijgt het zijn sterkte. Het handmatige proces zorgt voor vrijheid bij het rangschikken van de verschillende delen van fineer, waarbij elk object een individuele, unieke structuur heeft.

Hij presenteerde de eerste producten uit deze collectie met succes tijdens de designbeurs in Milaan in 2015. Het is een arbeidsintensief proces: eerst sorteert hij de dunne vellen fineer op kleur, op patroon: met noest of nerf, en op soort: eik, wengé, zwarte walnoot, berk. Voordat hij als een puzzel de vellen aan elkaar legt, breekt hij de banen fineer zodat het geen lappendeken wordt maar het patroon een mooier en vloeiender verloop krijgt, meer als verfijnde streken van een brede kwast. Passend bij zijn uitvinderachtige werkwijze maakte de ontwerper vervolgens zelf een vacuümzak die de lagen fineer nog steviger en sneller op elkaar perst.

De stukjes fineer zijn restanten van de industrie. Schijnbaar nutteloze stukjes fineer worden samengeperst tot een mooie compositie. Een arbeidsintensief proces dat leidt tot een elegante beeldtaal met wat ruwe kantjes. Het handmatige proces zorgt voor meer vrijheid bij het rangschikken van de afzonderlijke delen van fineer, waarbij elk een andere kleur en structuur heeft. De kleine stukjes fineer van verschillende houtsoorten zoals eiken, berken, ruggengraat en wengé maken nu deel uit van een ingewikkelde compositie. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze collectie? Maar weet je niet zo goed of het in je interieur past? Twijfel dan niet om contact op te nemen met LYNN voor een duurzaam en origineel interieurontwerp. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Re-Veneer by Studio Jeroen Wand.