Dust London: interieurproducten van thee-afval

line
Duurzame accessoires

In nog maar een paar jaar tijd zijn de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam design in een rap tempo opgevoerd. Jonge, getalenteerde ontwerpers innoveren met een milieuvriendelijke kijk op traditionele materialen. Meubels van teruggewonnen hout of kunststof, accessoires van zeewier of hennep. Ontwerpers Michael McManus en Matthew Grant gebruikten een vergelijkbare creatieve benadering om hun nieuwe collectie te ontwikkelen. Op echte Britse wijze wendden ze zich tot thee-afval voor inspiratie.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

My Cup of Tea

De Britse ontwerpstudio Dust London presenteert de eerste collectie interieurproducten gemaakt van thee-afval, onder de naam Tea Waste. Niet het meest voor de handliggend materiaal, maar ontwerpers Michael en Matthew wisten zich er wel raad mee. Als een natie van theedrinkers kan dat natuurlijk ook niet anders. Hun drijfveer? Het bewustzijn vergroten rondom duurzaam materiaalgebruik. De ontwerpstudio heeft de lijn met succes gelanceerd op Kickstarter.

De collectie Tea Waste is sculpturaal en organisch. Om de elegante objecten te creëren, ontwikkelden de ontwerpers een speciaal proces waarbij mallen worden gemaakt met behulp van een vel papier en traditionele origami-technieken. Het proces omvat het vouwen van het papier, het balanceren van de spanning tussen de facetten en het versterken van het materiaal voordat siliconen mallen worden gemaakt. De ontwerpers selecteren vervolgens het theeafval van gebruikte theezakjes en mengen dit met een niet-giftig bindmiddel. De collectie omvat drie producten: een vaas, een plantenbak en onderzetters. Ze hebben allemaal gladde oppervlakken en strakke geometrische vormen die de origami-vouwtechniek laten zien. Afhankelijk van het soort theeafval hebben de handgemaakte objecten groene, gele, bruine of zelfs zwarte tinten. Elk item wordt geleverd in 5 theevariaties: kamille, Engels ontbijt, zwarte thee, pepermunt en rooibos.

Innovatief duurzaam design

Dust London is een gezamenlijke ontwerpstudio. Michael studeerde beeldende kunst aan de University of Arts in Londen. Hij heeft een passie voor het combineren van handgemaakte processen met moderne technieken. Matthew daarentegen studeerde architectuur aan de Universiteit van Manchester / The Barlett en het University College London. Hij interesseert zich vooral in innovatief materiaalgebruik en de toepassing ervan in design. Dust London is ontstaan vanuit de ambitie om een studio op te zetten die hun wederzijde interesses in design en passie voor organische materialen zou onderzoeken. Met achtergronden in kunst en architectuur, is hun benadering van design dan ook gebaseerd op hun ervaring in die omgevingen en wordt dit toegepast in objecten die de studio creëert. De complementaire vaardigheden zijn de sleutel tot succes van Dust London.

Ben je nou ook helemaal in de ban van dit product, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. 

BRONNEN

Foto’s: Tea Waste by Dust London.