DEZE (HEY)MAT GEEFT JE EEN WARM WELKOM

line
Duurzame deurmat voor het interieur

Tja, het is niet altijd even gemakkelijk een stijlvolle deurmat te vinden. Producten als deze hebben vaak een goedkoop, saai en smakeloos uiterlijk. Bovendien is iedere nieuwe deurmat er één te veel. Want voor elk nieuw product, moeten er nieuwe grondstoffen worden aangeboord. Behalve bij Heymat: deze nieuwe deurmat is gemaakt van 100% gerecycled plastic. De collectie matten zijn overigens voorzien van wel een heel speciaal uiterlijk…

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

VAN MILIEUPROBLEEM NAAR OPLOSSING

Plastic afval is nog altijd een toenemend wereldwijd milieuprobleem. Volgens Plastic Soep Foundation is er tussen 1950 en 2015 zo’n 6300 miljoen ton plastic afval ontstaan. Daarvan is ongeveer 12% verbrand en slechts 10% opnieuw gerecycled. De resterende 79% van het plastic kwam op vuilnisbelten of in de natuur terecht. En dat is natuurlijk veel te veel. Recyclingsystemen zijn overigens niet in staat die hoeveelheid op te vangen.

Het enige dat helpt: veel minder plastic produceren en gebruiken. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen. Zo hier en daar worden wel project opgezet om plastic te recycleren. Zogeheten ‘waste pickers‘ in ontwikkelingslanden sorteren plastic en verkopen plastics die gerecycled kunnen worden. Dat zijn echter slechts enkele soorten, met name PET. De Noorse designer Kristine Five Melvær ontwierp daarom de Heymat: een deurmat van 100% gerecycled plastic.

HET HAYMAT-GEVOEL

Ken je dat gevoel van thuiskomen na een lange werkdag? Dat doe je toch echt het best met een leuke deurmat. Het liefst dan zonder die domme ‘Welcome Home’ slogan natuurlijk. Want dat hebben we nu wel gehad. LYNN duidt meer op een fijn en fraai vormgegeven matje die een beetje in z’n omgeving opgaat. De Heymat is er gelukkig een die in dat straatje past.

De matten uit deze collectie zijn niet alleen duurzaam vanwege het gerecyclede materiaal, maar ook vanwege de hoge kwaliteit. Het was aan Five Melvær namelijk de uitdaging om voor gebruikers een mat te ontwerpen die de wens hebben dat de mat langer dan normaal meegaat. “Design kan en moet duurzaam zijn”, zegt Sonja Djønne, CEO. En voilà, in het jaar 2018 werd deze bijzondere deurmat dan ook met veel succes gelanceerd.

”Our vision is to create mats that are both functional, environmentally friendly, and nice to look at. With its long lasting quality and durable materials, we have always had a strong environmental profile.”

Sinds dag één heeft de collectie veel aandacht gekregen vanwege de unieke combinatie van stijlvol design en absorptievermogen, vergelijkbaar met dat van industriële matten. De Haymatten bestaat verder uit 4 verschillende driedimensionale motieven die inspireren tot een kalme en vredige aanwezigheid als je de voordeur passeert. De motieven zijn geïnspireerd op rustgevende, sensuele uitdrukkingen die verband houden met zand, water en vegetatie.

Zo is Sand (zand) bijvoorbeeld prachtig geïnspireerd op Japanse Zen-tuinen. Het heeft een rustige beige kleur die prachtig overeenkomt met de naam van de mat. Het driedimensionale patroon is zowel tactiel als meditatief en creëert een rustige sfeer bij de deur. Verder heb je de keuze nog uit de blauwe Sjø dat ons doet denken aan water; het grijze Stein dat refereert naar de ruige rotsen der natuur en het groene Strå dat uiteraard verwijst naar vegetatieve gebieden. Er is dus voor elk wat wils.

OVER DE TALENTVOLLE KRISTINE

Kristine heeft twee masters, zowel in industrieel ontwerp aan de Oslo School of Architecture and Design- als in visuele communicatie aan de Oslo National Academy of the Arts. Haar werk slaat een brug tussen de twee disciplines en omvat een verscheidenheid aan producten zoals lampen, glaswerk, servies, meubels, textielobjecten en grafisch ontwerp.

Ze streeft ernaar emotionele banden te creëren tussen haar object en de gebruiker, waarbij ze vaak sensuele en op de natuur geïnspireerde objecten ontwerpt met Scandinavische eenvoud. In al haar werk, en vooral in haar glaswerk, experimenteert ze vaak met vormen, kleuren en grafische patronen, waarbij ze haar twee achtergronden combineert.

BRONNEN

Inleidingsfoto: Heymat, Kristine Five Melvær. Photographer Sofie Brovold | stylist Kirsten Visdal.