DESIGNSTOEL MET WEL EEN HEEL UNIEK VERHAAL

line
Recycled Carbon Chair

De Recycled Carbon Chair (2014) van vormgeefster Marleen Kaptein is een ware eyecatcher voor ieder duurzaam interieur. De stoel is volledig vervaardigd uit gerecycled materiaal en past daarom perfect voor liefhebbers van circulaire interieurs. Maar waarom eigenlijk? Dat zocht LYNN voor je uit.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

SAMEN MET LABEL/BREED

De Carbon Chair is sinds de meubelbeurs van Milaan (2015) een groot succes. Het fraaie ontwerp kreeg de nodige aandacht wegens z’n bijzondere samenwerking- en productieproces. Samen met Roodnat (LABEL/BREED) vond Kaptein wel een heel aparte manier uit om een designstoel te vervaardigen. Zo maakte ze de stoel met behulp van afval en een speciale machine.

Het materiaal haalde ze allemaal uit de Nederlandse auto- en luchtvaartindustrie. Maar dat was zonder de inmenging van een derde partij niet mogelijk geweest. LABEL / BREED stelde het namelijk mogelijk contact te leggen met de Nederlandse lucht- en ruimtevaartcentrum (NLR). De collaboratie die hieruit voortvloeide, leidde tot een bijzondere innovatieve technologie.

VAN SNIJ-AFVAL TOT NIEUW MATERIAAL

Ontwerpster Kaptein kwam tot de ontdekking dat tijdens de fabricage van carbonvezels 30 – 50 % snij-afval ontstond. Grote zonde! Dit snij-afval is onbruikbaar en komt uiteindelijk in verbrandingsovens terecht. Dit is een zeer milieuonvriendelijk proces. Kaptein bedacht daarom een manier om de overgebleven vezels een nieuw leven te geven.

Het NLR gaf Kaptein daarom toegang tot de zogeheten ‘Fibre Placement Machine’. Normaalgesproken wordt deze robot gebruikt voor de productie van onderdelen in de lucht- en ruimtevaart. Maar dankzij LABEL/ BREED en Marleen Kaptein heeft de machine er dus nu een nevenfunctie bij. De Fibre Placement Machine is in staat om dunne, maar sterke carbon strips in alle richtingen te printen. Deze strips smelten samen wanneer ze afkoelen, waarna ze een sterk en lichtgewicht oppervlak vormen.

”Het is een echte James Bond-afdeling waar we elkaar inspireerden bij het realiseren van een meisjesproduct”.

Voor de Carbon Chair worden kleine stukjes vezels vermaalt en gemengd met hars. Hierdoor ontstaat een nieuw materiaal. Het lichte carbon composiet is erg sterk en is dus ideaal voor de productie van stoelen. Het frame is vervaardigd uit gerecycled carbon snij-afval van het NLR, wat de stoel voor maar liefst 95% gerecycled maakt.

BIJZONDERE VORMGEVING VAN DESIGNSTOEL

Kaptein ontwierp de Fiber Placement Chair die in 2016 door het Stedelijk Museum werd geselecteerd voor expositie. En nu is de Recycled Carbon Chair in productie genomen en dus beschikbaar voor het grote publiek. De Carbon Chair, die ietwat lijkt op het stalen patroon van de Eiffeltoren, is echter gebaseerd op de vleugel van een libelle. Een knipoog naar het gehele werkproces en gebruikte materialen uit het lucht-en ruimtevaartcentrum. LYNN is inmiddels helemaal dol op de stoel! Jij ook?

BRONNEN

Inleidingsfoto: Recycled Carbon Chair, Marleen Kaptein.