Bij het ontwerpen van een interieur denk je natuurlijk niet direct aan de vormgeving van stopcontacten. Toch is het een onderdeel dat bij interieurarchitectuur vaak vergeten wordt; maar tegelijkertijd cruciaal is. In het hogere segment worden dan ook vaak prachtige designs toegepast. Een nogal vrij nieuw thema rondom deze objecten is duurzaamheid. Zo ontwierp Souhaïb Ghanmi een collectie stopcontacten die voor de verandering eens niet zijn gemaakt van plastic, maar van een ander omstreden materiaal. Durf je nog verder te lezen?
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
Lichtschakelaars en stopcontacten van natuurlijke komaf
De Zwitsers-Tunesische ontwerper Souhaïb Ghanmi studeerde af met een bachelor in industrieel ontwerp aan de ECAL en werkt momenteel samen met het Deense keramiekmerk Raawii. Ghanmi groeide op met een passie voor kunst en mode en studeerde rechten, economie en kunst voordat hij kennis maakte met de wereld van design. Zijn afstudeerdproject is getiteld Elos en bevat een reeks lichtschakelaars en stopcontacten vervaardigd uit het composietmateriaal van botpoeder. De ontwerper wilde de mogelijkheden onderzoeken van een nieuw, minder onderzocht materiaal met een linkje naar duurzaamheid. Botten zijn namelijk een vergeten grondstof terwijl ze geweldige eigenschappen bevatten. Zo zijn botten een elektrische isolator, een thermische isolator en is het ook nog eens helemaal biologisch afbreekbaar.
Toen Ghanmi zag hoe de familie aan zijn vaderskant voor het vee zorgde, merkte hij pas de hoeveelheid afval op die na de slacht wordt geproduceerd. Dit leidde tot verder onderzoek en zo ontdekte hij dat er in de Zwitserse vleesindustrie jaarlijks meer dan 230.000 ton afval uit slachthuizen komt. Pas toen hij zag dat zijn oom het afvalmateriaal gebruikte voor nieuwe mesgrepen kwam hij op het geniale, innovatieve idee om stopcontacten te maken van botten uit de vleesindustrie.

Botpoeder als alternatief voor plastic?
De botten van geslachte runderen worden zelden verwerkt tot andere producten, zoals diervoedersupplementen of porselein, maar meestal verzameld en verbrand. Grote zonde dus, vond de ontwerper. Botpoeder is een mineraal materiaal zonder huidige commerciële waarde terwijl het hisorisch gebruikt is als een equivalent van hedendaags plastic. Het leek Ghanmi dus voor de hand liggend om deze gouden afvalberg te transformeren in een alomtegenwoordig, alledaags object, namelijk het stopcontact (en lichtschakelaar).
Het resultaat? Stopcontacten en lichtschakelaars met een natuurlijk uiterlijk die prima passen in het hedendaags interieur. Het uiterlijk van de objecten geeft een subtiele referentie naar de oorsprong van het materiaal, zo is de vorm van de schakelaars geïnspireerd op de vorm van de botten. Ben je nou ook helemaal in de ban van dit product, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.
BRONNEN
Foto’s: ELOS by Souhaïb Ghanmi.