DE ARCHY DESIGNLAMPEN VAN GIPSAFVAL

line

Gips is een fantastisch natuurproduct en lichaamseigen stof dat vaak in één adem genoemd met bouw- en sloopafval. Niet gek, want gipsafval komt voornamelijk vrij bij bouw- en sloopwerkzaamheden. Sinds 2009 is dit materiaal recycleerbaar indien het voldoende zuiver is. Maar wat doe je wanneer dat niet het geval is? Dan maak je er gewoon designlampen van, zoals ontwerper Marten van Leeuwen dit deed met Archy: een circulaire en zeer fraaie armaturencollectie van gerecycled gips.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

VAN IDEE TOT WERKELIJKHEID

Ontwerper Marten van Leeuwen is eigenlijk van huis uit ingenieur, maar houdt zich tegenwoordig met belangrijkere zaken. Zo maakt hij graag bijzondere meubels en verlichting van afval. Zijn lampen uit eigen Archy-collectie van ‘More Circular Design‘ zijn het perfecte voorbeeld van een knap staaltje werk rondom circulair interieur design. De Archy lampen zijn licht, minimalistisch en strak. De collectie is overigens verkrijgbaar in maar liefst vier verschillende stijlen: een fraaie plafondlamp, tafellamp, railset en cluster set.

”At More Circular we believe that our society needs to change drastically so that our actions benefits our environment instead of destroying it. This doesn’t mean doing less of what we are doing, it means doing more of what’s good”.

Het idee om van gipsafval een serie lampen te maken, ontstond aan de andere kant van de wereld in Nieuw-Zeeland. “Het doel in het begin was om afval te transformeren tot een waardevol product”, vertelt Marten. “Ik zag dat er enorm veel bouwafval gestort werd, en een groot deel daarvan bestaat uit gipsplaten.” Hoewel het proces veel moeite heeft gekost, is het project inmiddels werkelijkheid geworden. Tegenwoordig komen er meer orders binnen dan van Leeuwen überhaupt kan produceren. En dat mag gevierd worden!

ARCHY – DOOR MARTEN VAN LEEUWEN

De Archy designlampen zijn het resultaat van tonnen aan gipsafval dat anders zou zijn gestort of verbrand. Gelukkig dat van Leeuwen precies daar een stokje voor stak. De oplossing bleek tevens simpel: “Wij leveren emmers aan stukadoors die ons initiatief ondersteunen”, vertelt Marten. “Zij vullen deze emmers met hun ‘afval’ dat ze anders weg zouden gooien. Voor hen levert het een kostenbesparing op én het geeft iets extra’s aan hun imago. En voor ons is het een handige manier om lokaal aan onze grondstoffen te komen. Momenteel wordt het product zo gered van de afvalberg of verbrandingsoven”.

DE TOEKOMST IS GROENER

Van Leeuwen verkoopt z’n meeste lampen aan jonge milieubewuste consumenten. Hij hoopt in de toekomst nog meer impact te hebben op een grotere groep mensen. Dit wilt hij bereiken door het proces op te schalen en te gaan produceren in zowel België als Nederland. Ook wordt er nagedacht over nieuwe circulaire producten voor zijn merk ‘More Circular’ om een grotere invloed te kunnen uitoefenen met betrekking tot duurzaamheid.