Natuurlijke materialen zijn een vereiste voor ieder interieur. Hout, sisal, bamboe, jute of natuursteen, noem het maar op. Dit is het materiaal waardoor we ons thuis voelen in een ruimte. We zien dan ook een toenemende populariteit van kurk. Kurk heeft niet alleen een fijne uitstraling, ook is het duurzaam en ecologisch verantwoord. Als eerbetoon heeft het Portugese Made in Situ een gehele collectie aan dit materiaal gewijd, namelijk Burnt-Cork. LYNN zocht het verhaal uit achter deze innovatieve collectie van onze zuiderburen.
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
SAUDADES DE PORTUGAL
Made in Situ is de manifestatie van een creatief verbond dat zich op en zuivere wijze verbonden voelt met de schatten van een bepaald gebied, zijn ambachtslieden en zijn associatie met de natuur. Het label staat dan ook voor een cyclus van seizoenen met elk een eigen verhaal. Zo zijn de ontworpen stukken het verhaal van meegemaakte avonturen, verkenningen van geologische en biologische texturen, patronen, materialen en gerelateerde technieken. Een collectie dat hier uitvloeide was de Burnt-Cork; een ode aan hun Portugese roots.
DE KURK IS VAN DE FLES
Maar wat maakt deze collectie eigenlijk zo speciaal? Ten eerste is dit geweldige designmeubilair vervaardigd uit het duurzame en befaamde kurk. Ten tweede is deze unieke meubelserie gemaakt van afgedankt verbrand kurk, een soort afvalmateriaal. Dit betekent dat het valt onder zogeheten circulair interieurdesign. In een eerder artikel schreef LYNN over dit onderwerp.
“The collection is an ode to the resilience of material, of people, of process”
De bekende Franse ontwerper Noé Duchaufour-Lawrance en de in Lissabon gevestigde ontwerpstudio Made in Situ gebruikten deze afgedankte blokken kurk als structurele elementen om iedere creatie van de collectie vorm te geven. De serie is geïnspireerd op de aankomst van de Franse ontwerper en studio-oprichter Duchaufour-Lawrance in Portugal in de zomer van 2017 en zijn rit door het bergachtige gebied van Pedrógão Grande, dat verwoestende bosbranden had geleden.
Kurk heeft het vermogen om de ‘sobreiro’, de eik, te beschermen in geval van brand. Eenmaal geoogst, wordt de verbrande barrière van de boom gepeld, zodat de volgende kurklagen kunnen groeien – eraan toevoegend dat de verbrande oogst meestal wordt achtergelaten door de moderne kurkindustrie. De ontwerper kwam op het idee om de afgedankte restanten om te zetten in gradiëntblokken, waarbij hij de afgedankte verbrande kurk zorgvuldig uitsneed om unieke tactiele en sculpturale creaties te maken. Een geweldige vondst, toch?
Door te spelen met diverse granulariteiten en door gebruik te maken van de kurkbloktechniek van een klein familiebedrijf in de Algarve, NF Cork, kwam een verfijnd ontwerp tot stand. Zo zijn de blokken specifiek samengesteld in een gedefinieerd verloop van krukkorrels tussen grof en fijn; de structuur geeft geboorte aan het ontwerp. Het eindresultaat omvat nu drie stoelen, een kruk en drie tafels. De collectie is dan ook een ode aan de veerkracht van materiaal, mensen en van processen. Zo vertelt elk meubelstuk een verhaal uit de geschiedenis van kurk.
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze collectie? Maar weet je niet zo goed of het in je interieur past? Twijfel dan niet om contact op te nemen met LYNN voor een duurzaam en origineel interieurontwerp. Tot snel!
BRONNEN
Foto’s: Burnt Cork by Made in Situ.