3D-GEPRINTE TAFEL IS DUURZAAM EN CIRCULAIR

line
Meltingpot table

De Meltingpot van Dirk Vander Kooij is een echte eyecatcher! Met een beetje hulp van een 3D-printer weet de Nederlandse designer uit afgedankte stoelen, vazen, kasten een prachtige en onverwoestbare tafels te ontwerpen. Een knap staaltje circulair interieur design, als je het LYNN vraagt! 

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurproduct uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

HERGEBRUIK VAN PLASTIC

Contemporain, duurzaam, supersolid en geweldig in zijn kleurencombinaties. De Meltingpot Table is al goed op weg een echte designklassieker te worden. Iedere kleur en vorm van de tafel wordt door middel van een robotarm op z’n plek gezet en omgesmolten tot een soort landschapskunstwerk. Is dat niet bijzonder? 

Zoals als het werk van Dirk Vander Kooij maakte ook dit item een enorme indruk toen LYNN de tafel voor het eerst mocht waarnemen. Aan verspilling van plastic doet ontwerper Dirk Vander Kooij klaarblijkelijk niet. Zo bestaat zijn onverwoestbare ‘Melting Pot Table’ uit talloze samengesmolten reststukken plastic.

TERRAZZO MAAR DAN VAN PLASTIC AFVAL

Het tafelontwerp is gebaseerd op de terrazzo-trend die we op dit moment veel zien. Hoewel dit materiaal al bekend is sinds de vijftiende eeuw, heeft het sinds kort een ware comeback gemaakt in de interieurwereld. Ook voor ontwerper Vander Kooij was dit mozaïekachtige materiaal het uitgangspunt om op voort te borduren. 

Zo maakte hij uit restmateriaal deze spiksplinternieuwe tafel. Hartstikke duurzaam natuurlijk! Het enige verschil is dat de tafel niet gemaakt is uit stukken marmer, natuursteen en cement maar juist uit meerdere stukken plastic afval. Terrazzo heeft als het ware een upgrade gehad- en het resultaat mag er zeker wezen! 

UNIEKE TAFEL MET ORIGINEEL VERHAAL

Aan het proces vooraf verzamelt Vander Kooij overgebleven materiaal, elk met zijn eigen geschiedenis, kleur en patroon. Deze bouwstoffen gaan vervolgens in een soort ‘smeltkroes’ (meltingpot). Het resultaat: een gedurfde en stijlvolle tafel met prachtige patronen en kleuren. 

‘Every piece is an industrially produced ‘one of a kind’

-Ontwerper Dirk Vander Kooij

Bovendien is niet één tafel hetzelfde. Voor liefhebbers van originele interieurs, is de Meltingpot Table zowieso een hebbedingetje! Mooi of niet, uniek is de tafel zeker. De tafel is verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen: de ronde versie (single base), bijzettafel en salontafel (sidetable) en de ovale (double base). 

Tot slot speelt het meubel een cruciale rol in de benadering van circulair en duurzaam ontwerp. De Meltingpot table wordt daarom niet voor niets door velen genoemd als een ‘game changing’ ontwerp. LYNN hoopt in ieder geval nog meer van de ontwerper te mogen ontdekken!