VOEL JE VOETEN MET SUGO CORK RUGS

line
Duurzame vloerkleden van kurk

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar duurzame vloerkleden. Kurk is 100% natuurlijk, milieuvriendelijk, recycleerbaar en volledig biologisch afbreekbaar. Het is dan ook niet gek dat de Portugese ontwerpster Susana Godinho juist met dit materiaal debuteerde op de interieurmarkt met haar buitengewone merk Sugo Cork Rugs: prachtige vloerkleden van kurk in combinatie met gerecyclede stoffen uit de mode-en textielindustrie. Het duurzame karakter met grafische details of kleurblokken in een klassieke manier geweven- is wat dit interieurlabel zo uniek en innovatief maakt.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OVER SUGO

De Portugese (textiel)ontwerper Susana Godinho richtte Sugo Cork Rugs op in het jaar 2017. Ondertussen is Sugo een ongekend merk van innovatieve handgeweven tapijten met een eigentijds en duurzaam karakter. Sugo Cork Rugs streeft ernaar om niet alleen in harmonie met de natuurlijke wereld te werken, maar ook om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een handicap.

Het label onderscheidt zich door het gebruik van kurk in het productieproces dat het traditionele weven met zich meebrengt. Maar wat maakt Sugo eigenlijk zo bijzonder? Simpel. Het merk biedt vloerkleden met tal van prestatievoordelen zoals akoestische en thermische eigenschappen en het minimaliseren van allergieën. Maar nog belangrijker: de tapijten zijn duurzamer dan de reguliere vloerkleden die op de markt verkrijgbaar zijn. Door middel van een duurzame kurkstof in combinatie gerecyclede stoffen uit de mode-en textielindustrie, weet Sugo zich te onderscheiden van andere labels.

DUURZAAM KURK IN COMBINATIE MET GERECYCLEDE STOFFEN

Kurk is een natuurlijk, hernieuwbaar en zeer duurzaam materiaal. Het is licht, vochtbestendig, flexibel, hypoallergeen, zacht en bovenal warmte- en geluidsabsorberend. Bovendien is kurk ook nog eens het perfecte materiaal om te combineren met oud textiel voor vloerkleden van hoge kwaliteit. Het kurk wat Sugo gebruikt wordt geleverd door ’s wereld grootste kurkbedrijf, de Amorim Group, wiens activiteiten cruciaal zijn voor het duurzame beheer van de Portugese kurkeikenbossen. Reden genoeg dus om kurk te verwerken in zulke fraaie vloerkleden.

”If you had told me some years ago that luxury and 5-star hotels and resorts would specify rugs made from cork and cotton waste, I will not have believed you.”

Sugo maakt gebruik van een speciaal proces om de kurk te transformeren in een formaat dat kan worden geïntroduceerd in het weefgetouw. De trui wordt in reepjes gesneden en ze spinnen de bouclé- of luskatoen tot een nieuw soort garen door wevende restjes. Deze garens worden vervolgens op het weefgetouw geregen en tot vloerkleden geweven met traditionele weeftechnieken, volgens eigentijdse ontwerpen.

Maar kurk is niet het enigste materiaal dat de boventoon voert. Zo combineert Godinho het kurk met o.a. onbewerkt linnen en gerecycled katoen, gebreid jersey en elastaan uit de grootschalige mode- en textielindustrie- zoals de offcuts van zwemkleding die vervolgens gebruikt werden in de collectie All the Way, een samenwerken met het befaamde Ligne Roset.

TERUG NAAR DE ESSENTIE

Zoek je toevallig een vloerkleed voor jouw duurzame interieur? Dan heeft LYNN voor jou de beste op een rijtje gezet:

1. ARIZONA RUG

Perfect voor als je liever een basis vloerkleed hebt liggen met neutrale kleuren. De kleuren van de zongebruinde staat Arizona (VS) vormde een grote inspiratie voor dit handgeweven vloerkleed. De weefpatronen zijn samengesteld uit zwarte en witte katoenen jerseyvezels en natuurlijk bruine kurkvezels.

2. BARILOCHE RUG

Het kan natuurlijk ook dat je een kleurliefhebber bent. Dan is deze Bariloche rug perfect voor jouw vloertje. Zo kleurrijk als zijn land van herkomst (Portugal), vormt dit vloerkleed een echte blikvanger. De sterke kleuren van de gerecyclede wollen draden vermengen zich met bruine kurkvezels voor het warme aarde kleurenschema van het tapijt.

3. PETRA RUG

De oude Jordaanse rotsstad Petra in de gloed van de woestijnzon- daar herinneren de vriendelijke en warme kleuren van dit handgeweven vloerkleed aan. Het vloerkleed heeft een verlichtend effect in huis. Perfect voor donkere vertrekken!

4. PERITO RUG

Voor dit heldere, warme en vriendelijke tapijt worden gerecycled katoen en kurk-strengen verenigd in een innovatief proces met traditionele weefgetouwen. Dit kleed is fantastisch voor wat kil aanvoelende ruimten vanwege z’n ongelooflijke warme uitstraling.

5. VENICE RUG

Heb je een modern interieur maar ben je op zoek naar een sfeervolle toevoeging? Dan is de Venice rug wel wat voor jou. De natuurlijke vezels van dit buitengewone vloerkleed presenteren zich krachtig: zwart, wit en een felrode streep creer een dynamisch kleurenbeeld voor de moderne hoofdinterieurstijl.