VINTAGE ROTAN SHOPPEN BIJ ATELIER VIME

line

Het gebruik van natuurlijke materialen in ons interieur wordt steeds belangrijker. Zo hebben we behoefte aan een fraai en rustig interieur dat ook nog eens goed is voor het milieu. Het is daarom niet gek dat rotan, riet en touw een ware comeback hebben gemaakt tot wellicht tijdloze materiaalfavorieten. Maar hoe vet is het wanneer je dit ook nog eens duurzaam kan aanschaffen? Bij het Franse Atelier Vime kun je gevlochten items helemaal ecologisch shoppen. Want de stijlvolle natuurlijke producten van dit gerenommeerde label zijn immers ‘echt’ vintage! En dat is natuurlijk geweldig.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

HERKOMST VAN ATELIER VIME

Atelier Vime, gelegen in het Franse Vallabrègues, maakt deel uit van een lange geschiedenis van mandenmakerij die specifiek is voor dit dorp in de Provence. Zowel mannen en vrouwen stonden op dit oude eiland van de Rhône bekend om hun talenten in het mandenmaken. Het waren onheuglijke tijden van de rivierrand tussen Arles en Saint Rémy de Provence. Zo telde het dorp in de 18e eeuw maar liefst 450 mandenmakers van de 1800 inwoners. De werkplaats van atelier Vime werd in 1878 geïnstalleerd en heeft zich binnen 150 jaar tijd ontwikkeld tot een van de koplopers in bijzondere vlechtwerk items van riet, rotan en touw.

”Considered the go-to place for finding extraordinary pieces that pair beautifully with any contemporary décor, major designers and interior decorators.”

HET VERSCHIL TUSSEN RIET EN ROTAN

Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen riet en rotan? Het massieve rotan is een materiaalsoort dat komt van de rotanpalm. Veruit de meeste rotansoorten zijn klimplanten die groeien in tropische regenwouden. In tegenstelling tot rotan is riet een waterplant en is in principe niet bruikbaar om meubels van te maken. Vaak wordt met riet dan ook pitriet bedoeld, de binnenste stengel van rotan. Hoewel in de volksmond vaak wordt gesproken van een ‘rieten’ mand, is dit dus eigenijk niet juist.

DE BESTE PLEK VOOR VINTAGE

Tegenwoordig biedt Atelier Vime een selectie vintage objecten en meubels aan in mandenmakerij, rotan of touw. Je kunt er terecht voor de meest fraaie zitplaatsen, tafels, bureaus, verlichtingsarmaturen, spiegels, accessoires en objecten voor kinderen. Of het nu gesigneerd is door grote namen zoals Janine Abraham, Jean Royère, Tito Agnoli, Louis Sognot, Audoux-Minnet of anoniem, de stukken in de vintage sectie zijn een eerbetoon aan de tijdloze creatieve en poëtische variëteit geboren uit nauwgezet werk van ecologische materialen. Hier kun je items van Vime shoppen. Maar ook heeft LYNN een top 3 voor je samengesteld:

1.SUSPENSION ENCORDE ET VERRE, AUDOUX-MINNET

2.MIROIR SORCIÈRE EN CORDE, 1960

3.SUSPENSION EN CORDE, AUDOUX-MINNET, 48CM

WAAROM VINTAGE DUURZAAM IS

Tweedehands spullen, of soms ook wel ‘vintage’ genoemd, zijn vandaag de dag helemaal hot. Nu we gewend zijn aan gebruikte kleding is het nu ook tijd geworden voor tweedehands interieurs. Deze doen overigens totaal niet af aan schoonheid of kwaliteit. Tegenwoordig kan bijna iedereen zich een nieuw interieur veroorloven. Daar is niks speciaals meer aan. Wil jij je echter nog graag onderscheiden van de rest? Dan is duurzaam design van atelier Vime wellicht de oplossing. Een speels en spannend interieur creëer je immers met verlichting, meubilair, accessoires en kunst uit de oude doos.  

Nog een betere reden om je interieur te vernieuwen met oude meuk is dat het DUURZAAM is. Er is immers geen sprake van nieuwe productie waarbij nieuwe (schaarse) grondstoffen zijn gebruikt. Maar er zijn nog meer redenen waarom je beter voor tweedehands design kunt gaan. In een eerder artikel schreef LYNN meerdere redenen waarom vintage zo geweldig is.

BRONNEN

Inleidingsfoto: Vintage by Atelier Vime.