Ben jij plastic ook al zo beu? Dit gore materiaal eindigt jammergenoeg (nog) steeds op de verbrandingsstapel. Daardoor veroorzaakt het grote problemen voor mens en natuur. Met alleen mooie praatjes komen we er niet. Gelukkig heeft vanPlestik nu een 3D-printer ontwikkeld om plastic afvalstromen te recyclen. Alles wat zij verkopen is 100% gerecycled en 100% recyclebaar. Circulair dus, als je het zo wilt noemen. Met als resultaat: prachtige items voor ons interieur.
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
PLESTIK FENTESTIK
vanPlestik is een zogeheten ‘Startup Company’ opgezet door Nout Kooij en Sam van Til. Vanuit hun werkplaats in Amsterdam Noord brengen ze verandering in de manier waarop we omgaan met plastic afval. Het vrij nieuwe bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het recyclen van plastic tot hoogwaardige en betaalbare kunststof objecten. Door middel van een precieze 3D-printer is plastic vanaf nu een prima grondstof. Is dat niet vet? LYNN vindt van wel.
”Plastic is meer dan alleen een wegwerpmateriaal.”
Met hun enorme 3D-printer transformeren ze plastic afval tot unieke, hoogwaardige en betaalbare kunststof objecten. Een comfortabele lounge stoel? Geen probleem. Een gigantisch beeld als de Plastic Madonna? Ook dat is niet te veel gevraagd. Overigens bewijst vanPlestik nogmaals dat je van afval best leuke dingen kunt maken. Zo bestaat hun collectie uit twee stoelen, bijzettafels en plantenpotten. Kijk vooral eens bij de ‘Wavy Chair‘ en de ‘Wavy Table‘. Deze twee items zijn honderd procent gerecycled, maar wel stijlvol. De stoel is ook nog eens circulair en dat maakt het perfect voor duurzame interieurs!
DE WERELD VAN MORGEN
vanPlestik heeft meerdere punten op hun agenda staan. Het gaat graag nieuwe uitdagingen aan van zowel gelijkgestemde bedrijven als consumenten. Deze out of the box mentaliteit heeft reeds z’n vruchten afgeworpen. Zo werkt Van Plestik al samen met Fairphone, HEMA en de gemeente Amsterdam. Uiteindelijk bestaat hun missie uit het aanpakken van de wereldwijde impact van plastic. Willen we minder plastic in de natuur? Dan dienen er dus meer recyclingfaciliteiten te komen. Daar willen de jongens globaal een grote rol in gaan spelen.
Door het opzetten van kosteneffectieve 3D-printers zouden lokale industrieën waardevolle objecten kunnen creëren en produceren. Zo voorkomen we dus grote milieuproblemen en gezondheidsproblemen. En maakt Van Plestik van jouw afval ook nog iets moois.
BRONNEN
Inleidingsfoto: Fotografie Koen Bleijerveld, vanPlestik.