TE GEKKE TEGELS VAN GERECYCLED PAPIER

line

Wist je dat de huidige coronacrisis voor nog meer huishoudelijk afval heeft gezorgd? De online koopwoede is een grote oorzaak van papier en karton-tsunami bij afvalbedrijven. Gelukkig verkopen sommige gemeenten papier en/ of karton als grondstof aan bijvoorbeeld bedrijven zoals het nieuwe PAPERTILE. Dit fantastische initiatief maakt namelijk wandbekleding uit 100 procent gerecycled papier.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

PAPIER – WAT JE NIET WIST

In Europa, wordt er gemiddeld 1 kilo per persoon per dag verspild aan papier; ook al wordt 70 procent ervan gerecycled, belandt nog steeds een groot deel op de stortplaats. Papier kan namelijk maar tot 6 keer gerecycled worden. Daarna worden de vezels te kort om nog verder te verwerken. Desalniettemin zijn veel papiersoorten niet recycleerbaar, omdat ze vervuild of vermengd zijn met andere materialen zoals inkt, bindmiddelen of andere materialen die in het papier aanwezig zijn.

Er belandt dus nog altijd een grote hoeveelheid papierafval rechtstreeks op de stortplaats. Gelukkig zijn er nog altijd mensen die kunnen toveren met afvalmateriaal. Zo ook het in Montreal gevestigde bedrijf PaperTile dat wandbekleding ontwerpt en vervaardigt dat gemaakt is van 100 procent gerecycled papier. Het begon eigenlijk als een materiaalonderzoek onder leiding van Jasna SoKolovic en Noel O’Connell oprichters van Dear Human, een duurzaam en elegant label, dat uiteindelijk leidde naar het succesverhaal van PaperTile: een bedrijf dat innovatieve en originele producten biedt voor stedelijke interieurs.

NIEUW ECO-MATERIAAL

De befaamde tegels van de PaperTile worden vervaardigd met uitsluitend post-consumentenpapier dat is ingezameld bij lokale bedrijven. Het maken van deze tegels is een interessant proces waarbij gebruikt wordt gemaakt van een combinatie van zelf ontworpen apparatuur en nieuwe technologieën. Het mooie aan dit product is dat de productie van deze tegels een minimale impact op het milieu vereist. Sindsdien is het label opgenomen in tal van materiaalbibliotheken over de hele wereld als nieuw eco-materiaal.

”Our tiles are made and printed by hand, which can be seen on close inspection of the details of each piece—a colour fragment here or a word there. No one tile is the same!”

Eenmaal gedroogd zijn de tegels zo hard als karton, licht als kurk en kunnen ze worden bedrukt of geverfd als normaal papier. Papieren tegels zijn verkrijgbaar in een gradatie van natuurlijk naar gebleekt papier, evenals tegels die in een reeks kleuren geverfd zijn met natuurlijke stempels en pigmenten. De papiereigenschappen zorgen voor eindeloze afdrukopties met afbeeldingen en patronen.

In het kort, hanteert het label dus de volgende processen:

  1. Verzamelen
  2. Sorteren
  3. Versnipperen
  4. Pulp
  5. Creatie
  6. Herhaling

Papertile is ook de plek bij uitstek voor op maat gemaakte kunstwanden die functioneren als akoestische panelen. Ook werken ze graag in opdracht voor exclusieve opdrachtgevers met een vraag naar aangepaste afbeeldingen en kleuren. Kortom, ‘gerecyclede papiertegels’ zijn een fantastisch decoratieve toevoeging voor ieder interieur. LYNN is er al weg van, jij ook?

BRONNEN

Inleidingsfoto: FREE FORM BY PAPERTILE