Je hebt Spruitje vast al eens voorbij zien komen. Nee, ik bedoel niet die alom-gehate-groente, maar het merk Spruitje. Je weet wel, van die levende ecosystemen in een glazen pot. Niet alleen maken ze ons interieur mooier, ook zijn ze goed voor het leven op aarde. Genoeg reden om voor LYNN dit merk eens onder de loep te nemen.
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
JONG SPRUITJE
De fascinatie voor planten en rauwe natuur werd oprichter Jonael van der Sloot al met de paplepel ingegoten. Hij was nog maar zes maanden oud toen zijn ouders een biodynamische boerderij in Argentinië opstartten. Als klein mannetje leerde hij dus al holistisch kijken naar de natuur. Niet veel later emigreerde het gezin naar Chili waar ze omringd werden door maar liefst vijftig hectare bos.
Het Zuid-Amerika avontuur eindigde echter toen Jonael op z’n twaalfde terugkwam in Nederland. Zijn hart verlangde nog altijd naar de ongeremde natuur. Bovendien irriteerde hij zich mateloos aan de keurig stedelijke tuintjes van het noordwesten van Europa. Om de natuur in Nederland in terug te brengen, begon hij daarom met een soort van nieuwe hobby: permacultuur.
PERMACULTUUR IN EEN POTJE
Permacultuur is een wetenschap dat zich bezighoudt met het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Planten als varens en mossen die oertijden hebben overleefd, wortels van verschillende groenten die hun eigen gang gaan en zelfvoorzienende ecosystemen gingen Jonael daarom steeds meer boeien.
Hij begon hier en daar wat te experimenteren met planten en leerde zichzelf alles aan over permacultuur. Op het gegeven moment stond stond z’n hele huis vol met van die projecten. Na de geboorte van zijn dochtertje moest hij wel die ruimte inleveren. Gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing en zo ontstonden eigenlijk Jonael’s ‘Sustainable Worlds’.
‘’Eens kijken wat er gebeurt als ik deze planten combineer in een glazen pot’’.
En voila. Zo ontstond Spruitje, of ook wel ‘eerste beginsel’ / kiem’. Dit omdat Jonael graag experimenteert met de groei en het leven van planten en groenten. Het duurde niet lang voordat Spruitje alle lof kreeg. En zo stroomde de opdrachten binnen voor restaurants, bars en ga zo maar door. Niet veel later genoot Spruitje van grote bekendheid in zowel binnen- als buitenland.
GROEN, GROENER, GROENST
Heb je zin om wat groens te shoppen? Bij Spruitje kan je van alles vinden. Neem eens een voorbeeld aan de ‘Big Brother‘. Dit levende ecosysteem bestaat uit de juiste combinatie van planten en mossen om een wereld van rauwe natuur te creëren, die bijna volledig zelfvoorzienend is. Het mos en de condens zijn daarvan de basis en houden het systeem stabiel. Omdat elk werk een unieke omgeving is, is het belangrijk om zelf een band met de biotoop te krijgen.
Maar wil je misschien nog iets spannender? Dan kun je er zelfs een ecosysteem-lamp vinden. Hoe tof is dat? Voor slechts 175 euro heb je al zo’n ongelooflijk stoer ding voor in je woonkamer. Perfect om sfeerverlichting mee te creëren als je het LYNN vraagt. Omdat het een wereld van levende natuur is, verandert Pickles. Je zal de ene keer meer condens zien dan de andere keer, het kan zijn dat er planten doodgaan, er opeens paddenstoelen verschijnen of andere opmerkelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Het is een levend systeem dat doet wat het wil.
Met Glowing Roots maak je jouw interieur onvergetelijk. Dit product belicht de andere kant van een plant. Het licht de prachtige wortels van de plant op, die we soms wel eens vergeten. Ondergronds is een plant bijna net zo groot als aan de oppervlakte. Eigenlijk kunnen bijna alle planten in dit ontwerp lang blijven leven. Het houtwerk is gemaakt van Amsterdamse bomen (via Stadshout Amsterdam), dus de gebruikte houtsoorten zijn duurzaam.