Søuld: zeegras vormt basis van duurzaam interieur

line
Duurzaam interieur dmv zeegras

Rotbestendig, non-toxisch, vochtregulerend, isolerend en emissiearm: zeegras is een natuurlijke hulpbron die zich jaarlijks in de zee voortplant, zonder menselijke tussenkomst aanspoelt en op nabijgelegen velden wordt gedroogd door zon en wind. Na een decennium van onderzoek en ontwikkeling naar het materiaal, presenteert het het Deense Søuld een heruitvinding van het vergeten Deense erfgoed en ontpopt zich als een expert op het gebied van zeegrasproducten voor zowel het interieur- en exterieur.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Eeuwenoud maar hypermodern

Het gebruik van zeegras gaat eeuwen terug; oorspronkelijk gebruikt door kolonisten op het Deense eiland Læsø om dikke en isolerende dakbedekking te maken voor hun ‘zeewier’-huizen– een techniek die nergens anders ter wereld wordt gezien. Nu vertegenwoordigen de producten van het Deense designmerk Søuld een gepassioneerde heruitvinding van dit prachtige en vooral duurzame materiaal. Zeegras is namelijk rotbestendig, non-toxisch, vochtregulerend, isolerend en emissiearm. Het is een natuurlijke hulpbron die zich jaarlijks in de zee voortplant, zonder menselijke tussenkomst aanspoelt en op nabijgelegen velden wordt gedroogd door zon en wind.

In samenwerking met lokale Deense boeren, gemeenten en ecologen heeft Søuld de verwerking van zeegras geoptimaliseerd op basis van milieubescherming en het behoud van natuurlijke zeegrasweiden. De zeeplant wordt gevonden aangespoeld langs de kust van Denemarken als een overvloedige, hernieuwbare en vooral over het hoofd-geziene lokale hulpbron, die aanzienlijke hoeveelheden CO2 absorbeert terwijl hij in de zee groeit. Søuld toont aan dat dit natuurlijke en non-toxische materiaal tal van inherente eigenschappen heeft als modern bouwmateriaal: het biedt een uitstekend akoestisch en thermisch comfort, effectieve vochtigheidsregulatie, langdurige duurzaamheid, hoge brandwerendheid en lage gevoeligheid voor schimmels en bacteriën door het van nature hoge gehalte aan minerale zouten uit de zee.

Toepassingen voor het interieur

Gevormd uit dit indrukwekkende CO2-bindende materiaal, verbeteren Søuld’s akoestische matten de zintuiglijke ervaring van binnenmuur- en plafondbekleding terwijl ze akoestische prestaties, gezondheids- en welzijnsvoordelen bieden. Søuld biedt matten aan met houten schrijnwerk of houten frames – beschikbaar zowel ingelijst als niet-ingelijst om een ​​minimale en veelzijdige akoestische oplossing te bieden. De Momentum Collection, gemaakt in samenwerking met de bekroonde ontwerper en architect David Thulstrup, verkent de tactiliteit van zeegras door middel van vier limited edition-ontwerpen: een lage tafel, hoge tafel, podium en scherm – wat het eerste gebruik van Søuld’s zeegras in meubeldesign markeert. Het resultaat is een verzameling eerlijke en zintuiglijke ontwerpen die de akoestiek in ruimtes verbeteren en tegelijkertijd modern interieurontwerp verbinden met de natuur. Ben je net als LYNN helemaal verliefd op dit interieurmerk, maar weet je niet zo goed hoe je de stukken dient toe te passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN Ze helpt je graag verder op weg met een origineel interieuradvies.

BRONNEN

Foto’s: Accoustic Mats by Søuld.