SCANDINAVISCHE HOMEWARE MET GROEN KARAKTER

line
Duurzame Scandinavische homeware

Duurzame bedrijven schieten als paddestoelen uit de grond. Een grote voorloper op dit gebied is het designerkoppel Saana Ja Olli: een bekroond designbedrijf uit Turku, Finland. Een geweldig duo dat hun eigen 100% henneptextielcollectie produceert die transparant en lokaal wordt vervaardigd in het zuidwesten van het land. LYNN is inmiddels dol op de Scandinavische ontwerplijnen bestaande uit eenvoudige en moderne stoffen uit het hoge noorden.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

LIEFDE VOOR ELKAAR – EN VOOR HET VAK

Het designerkoppel Saana Sipilä and Olli Sallinen ontmoetten elkaar als tieners tijdens een outlaw-hippiebijeenkomst in de bossen van Oripää, Finland. Het duurde niet lang voordat het duo startte met daten en een paar jaar later samen textielontwerp studeerden. Daar realiseerden ze zich dat het op de huidige markt ontbrak aan duurzaam geproduceerd interieurtextiel dat ook nog eens stijlvol was. En voilà, het bedrijf Saana Ja Olli werd ter plekke geboren.

“We only work with companies that share our values”.

Sindsdien brengt het bedrijf hun jaarlijkse henneptextielcollecties uit. Daarnaast ontwerpen ze ook nog eens voor tientallen internationale klanten zoals Lipton, Amnesty International en Isetan. Ook is het koppel betrokken (geweest) bij diverse ontwerp projecten in meerdere continenten. Maar wat maakt Saana Ja Olli nou eigenlijk zo groen?

Saana Ja Olli werkt enkel samen met bedrijven die hun waarden delen: dit zijn duurzaamheid, hoge kwaliteit en tijdloos design ondanks continu gebruik en veranderende trends en seizoenen. “Met Saana ja Olli hebben we de volledige controle over welke materialen worden gebruikt, waar en hoe de producten worden vervaardigd en hoe het eindresultaat eruitziet”, zegt ontwerpster Sallinen. “Zo willen we andere ontwerpers laten zien dat het mogelijk is om vast te blijven houden aan je waarden.” En dat kunnen we natuurlijk 100% beamen.

DUURZAME ONTWERPFILOSOFIE

Saana Ja Olli ondersteunt de lokale economie en het erfgoed van de Finse textielindustrie door het in acht houden van drie belangrijke richtlijnen van hun ontwerpfilosofie, deze zijn:

  1. Levensduur: het doel is om klanten hoogwaardige, functionele producten aan te bieden met een tijdloos design.
  2. Duurzaamheid: Duurzaamheid is de hoeksteen van hun werk en manier van leven Het is daarom hun plicht om zo te handelen en te werken dat onze kinderen en kleinkinderen kunnen leven in een wereld met een grote biodiversiteit.
  3. Lokale productie: Ze willen hun productieproces transparant en zo lokaal mogelijk houden. Op deze manier weet het dat het vakmanschap van hoogste kwaliteit blijft en dat werknemers genieten van een veilige en plezierige werkomgeving.

DE WONDERBAARLIJKE TOEPASSING VAN HENNEP

Het bedrijf gebruikt alleen hoogwaardige Europese 100% hennepstoffen van de dichtstbijzijnde plaats waar ze het kunnen krijgen, momenteel is dat in Noord-Roemenië. Om de CO2-uitstoot te minimaliseren, worden de stoffen over land van de fabriek naar Turku vervoerd. Helaas is het (nog) onmogelijk hennep uit eigen land te gebruiken wegens gebrek aan hennepteelt in Finland. Maar waarom zoveel moeite voor dit gewas? Er zijn vijf redenen:

  1. Hennep kweken vereist geen synthetische mest, irrigatie of herbiciden.
  2. Hennep geeft een royale hoeveelheid vezels in vergelijking met hetzelfde geoogste oppervlak van katoen of linnen.
  3. Hennep zet koolstofdioxide efficiënter om in zuurstof dan de meeste andere planten. Het kweken van hennep gaat de opwarming van de aarde tegen.
  4. Het kweken van hennep heeft een positief effect op de bodem, het verbetert de bodemkwaliteit en met zijn wortels bestrijdt hennep ook erosie.
  5. Europese hennep ondergaat slechts een minimale behandeling, waardoor er langere en duurzamere vezels worden geproduceerd.

FINSE ROOTS IN SPRAAKMAKENDE COLLECTIE

Saana Ja Olli is het levende bewijs van modern en stijlvol Scandinavisch design. Het is een eerbetoon aan veel dingen die ons dierbaar zijn: het bos, de dieren en het leven eromheen. Zo vindt je in hun collectie de meest fraaie accessoires, vloerkleden, posters, stoffen en design items voor jouw woonkamer, slaapkamer en keuken. Je kunt de items hier shoppen. Maar ook stelde LYNN een top vijf samen van hun geweldige collectie :

  1. Vloerkleed: ENNAKKOTILAUS (200×300cm)

2. Vloerkleed: Tie -matto (140×200cm)

3. Kussenslopen: Unien talo -tyynynpäällinen

4. Plaid: King of the Forest -torkkupeitto (130x 200cm)

5. Vloerkleed: Juuttimatto (140x200cm)

BRONNEN

Inleidingsfoto: ENNAKKOTILAU by Saana Ja Olli, Saana Ja Olli.