RETROUVIUS MAAKT RECLAIMED INTERIEURS

line
Retrouvius

Retrouvius is het levende bewijs van duurzame (binnenhuis)architectuur. Maria Speake en Adam Hills, het echtpaar achter het architectonische bergingsbedrijf Retrouvius, herstellen en hergebruiken op intelligente wijze objecten. Het resultaat? Prachtig vormgegeven ruimten waar ieder interieurhart sneller van gaat kloppen.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

OVER RETROUVIUS

Is het mogelijk om sfeervolle en stijlvolle ruimten te creëren zonder nieuwe spullen? Absoluut. Het Schotse duo Retrouvius weet namelijk van oude stukken helemaal iets nieuws neer te zetten. Mindblowing! Het is daarom niet voor niets dat Maria Speake in 2019 werd benoemd tot interieurontwerper van het jaar (UK, House & Garden).

Het begon allemaal toen het echtpaar elkaar ontmoette tijdens hun universitaire studie architectuur in Glasgow. Niet lang daarna openden zij hun deuren voor een duurzamere toekomst. Mede dankzij Maria en Adam zijn er dingen radicaal veranderd. Niet alleen worden aankopen nu gewetensvol gemaakt; ook is er sprake van een herwaardering voor vakmanschap.

Retrouvius is in feite twee bedrijven: een bergings-en wederverkooporganisatie gerund door Hills met een omzet van ongeveer 1,5 miljoen pond per jaar, en het zusterbedrijf, een interieurontwerpstudio gerund door mede-oprichtster Maria Speake.

WEDERGEBOORTE VAN ANTIEK

Het bedrijf heeft geholpen aan de redding van de antiekhandel. Door het benadrukken van het groene karakter is antiek inmiddels weer mainstream. Maar ook staat het duo klaar bij sloopwoningen. In een handomdraai verandert Retrouvius de vloeren, trapleuningen, verlichtingsarmaturen, deuren, ramen enzovoort.

Geredde materialen, met name uit historische openbare gebouwen, zijn echter van de hoogste kwaliteit. Neem een voorbeeld aan de mahoniehouten balustrades en marmeren vloeren – met wel degelijk gebruikssporen. Maar het gaat juist om de imperfectie. Dit maakt een ontwerp zo aantrekkelijk.

LEVENDE GETUIGENIS VAN DUURZAAMHEID

Hun showroom in West-Londen toont grote passie die de twee hebben voor hun vak. De teruggewonnen relikwieën uit het grote Victoriaanse tijdperk zijn misschien wel het beste voorbeeld van waar zij precies voor staan. Of het nu gaat om uitgehouwen steen of deskundig timmerwerk. Deze stukken hebben gewoonweg een intrinsieke waarde dat pleit voor herstel en slim hergebruik.

‘’RETROUVIUS IS OVERTUIGD DAT GOEDE MATERIALEN EN GOED GEMAAKTE DINGEN KOSTBAAR ZIJN’’

De showroom is inmiddels een druk bezochte plek in Londen. Toch draait het de meeste omzet met de verkoop van online producten. De voorraad wordt op de website van het bedrijf geplaatst en vervolgens gereserveerd of besteld. Modernistische deurklinken, Corbusiaanse planken of Victoriaanse accessoires worden hier onder andere gefotografeerd en gecatalogiseerd.

INTERIEURONTWERPEN OM VAN TE SMULLEN

Ontwerpstudio Retrouvius weet als geen ander hergebruikte materialen om te zetten naar eigentijdse doeleienden. Hoewel het slechts een paar projecten per jaar telt, in panden variërend van eigentijdse penthouses tot middeleeuswe priorij, is elke opdracht afgestemd op de veranderende behoeften van de klant en de eisen van de locatie.

Foto’s vertellen slechts een deel van het verhaal. Wellicht zou een leek niet het verschil herkennen tussen een helemaal nieuw of recycled interieur. De teruggewonnen materialen, de liefdevol met de handgeverfde textiel zijn misschien dingen die je moet voelen. Toch spreken de foto’s van Maria’s goed gevoel van esthetiek. Neem hier een kijkje in hun wereld vol schoonheid.

Een prachtig voorbeeld van een succesvol ontwerp is de getransformeerde Londense flat in het Barbican Centre. In antwoord op de uitdaging om een ‘zakelijk ogende’ flat om te vormen tot een gastvrij huis voor klanten, gebruikte Speake terrugewonnen (reclaimed) materialen. Het resultaat: een warme inrichting dat aansluit bij de brutalistische jaren ’70.