PLANQ ZET GROEN MEUBILAIR OP DE KAART

line
Duurzaam meubilair van Planq

Nederland is goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Zo staan er overal initiatieven op om de wereld een stukje beter te maken. Het Nederlandse Planq is een duurzaam meubelmerk opgericht door de tweelingbroers Anton en Dennis. Ze willen met hun producten van afvalmateriaal de wereld inspireren en vooral impact maken.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

MISSIE OP AARDE

Planq begon zijn reis toen de tweelingbroers Anton en Dennis een onderzoek deden naar de textielindustrie. Ze concludeerden dat er wereldwijd jaarlijks 150 miljoen ton mode wordt verkocht. Een groot daarvan beland nog altijd op de vuilstort of wordt verbrandt. Als ontwerpers aan hun de taak om de meubelindustrie meer circulair te maken. Daarom probeert het team van Planq de kloof te overbruggen tussen milieubewustzijn en hedendaags design.

“ With innovative design and environmental awareness we can make a change”

Planq gelooft de wereld te inspireren door prachtige ontwerpen te maken van afvalmaterialen. Vanuit hun drive om circulair ontwerp te maken, werkt het nauw samen met klanten om de transformatie van laagwaardige materialen in hoogwaardige producten te waarborgen. Zo maakt het label bijvoorbeeld van verspilde kleding het materiaal PlanqTextile dat door zijn esthetiek het circulaire verhaal verteld. Maar wat is circulair design eigenlijk? In een artikel lichtte LYNN dit onderwerp al eerder uit.

TIP TOP HERGEBRUIK

Samen met een jong en enthousiast team deelt het label de passie voor hergebruik van afgeschreven materialen. Zo heeft het zijn missie gezet op de mode- en meubelindustrie duurzamer te maken door de kloof tussen die mengwerelden te overbruggen. Samen ontwerpt en produceert het een collectie meubilair met als doel de textielindustrie te verduurzamen. Door dit toe te passen in de interieur- en meubelindustrie hoopt het ook de meubelindustrie te verduurzamen en ontwerpers en architecten te inspireren om duurzame interieurs te creëren.

Planq maakt de meest prachtige ontwerpen door gebruik te maken van het afvalmateriaal PlanqTextile. Dit materiaal legt de basis voor veel maatwerkproducten. Dit materiaal ontstaat na een proces waarbij het textiel wordt versnipperd tot vezels, die worden gekaard tot viltmateriaal. Het materiaal wordt toegepast in hun meubelcollectie van stoelen, tafels en kasten. Bovendien wordt het verlijmd met een omkeerbare lijm dat opnieuw kan worden hergebruikt.

GOED OM TE WETEN

Al het hout dat Planq gebruikt komt uit beheerde bossen en is dus van FSC® gecertificeerd hout. Het label gebruikt drie houtsoorten in hun producten en meubels; voornamelijk eiken, walnoot en sterk essenhout. Bovendien wordt voor elk verkochte stoel of tafel gedoneerd aan onetreeplanted.org. Planq stelt ook hun collectie meubelen te huur ter beschikking voor bijvoorbeeld evenementen, beurzen of langdurig verhuur. Zo hebben ze 750 Ubu stoelen op voorraad, speciaal om een duurzaam evenement neer te zetten.

Ben jij nou ook helemaal in de ban van dit duurzame interieurmerk? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon even contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: MH5 Building – Tommy Hilfiger by Planq.