OEKRAIENSE YAKUSHA KEERT HET TIJ

line
Label Faina staat voor duurzaam design

Misschien kun je er nog niet helemaal aan wennen, maar grote veranderingen zijn op weg wat betreft ons interieur. Niet alleen gaat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen, ook wijken we steeds meer af van het strakke, mannelijke en industriële vormgeving. Aankomende jaren gaan we juist naar het ronde, organische en vrouwelijke toe. Een van die grote hoofdrolspelers die deze trend in gang zette is ontwerpster Victoria Yakusha. LYNN zocht het verhaal hierachter uit.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

IN MINIMALISME ZIT VRIJHEID

Victoria Yakusha definieert haar ontwerpfilosofie als levend minimalisme, hoewel ze strakke lijnen en een terughoudend kleurgebruik hanteert, is er niets klinisch of hard-omlijnd aan haar werk. In plaats daarvan omarmt haar eigen merk zogezegd warm minimalisme, tastbare materialen met onvolmaakte oppervlakken, zoals kuiltjes in klei en ruw-uitgehouwen hout. Vormen zijn rond en golvend en zijn voorzien van een vrouwelijke sensualiteit. Yakusha hoopt met haar ontwerpen dat mensen zich vrijer gaan voelen. Dit levend minimalisme gaat dan ook voornamelijk over zowel innerlijke als uiterlijke vrijheid.

I am always deep in details and love to approach design holistically.

Hoewel Yakusha haar architectuur- en interieurontwerpstudio in 2006 al lanceerde, beschrijft ze het jaar 2014 als een belangrijk keerpunt in haar carrière. Het was het jaar van onrust in Oekraïne toen daar zich een revolutie op straat voltrok- een volksopstand tegen de heerschappij van voormalig president Viktor Janoekovitsj. Omdat de spanningen in het land hoog opliepen, voelde Yakusha de behoefte om een merk te creëren dat de Oekraïense cultuur zou ondersteunen en promoten, die op dat moment zeer bedreigd werd.

Het resultaat? Een nieuw en geweldig designmerk genaamd Faina, wat lief of mooi betekent in het Oekraïens. Het label produceert handgemaakte meubels en objecten met traditionele Oekraïense ambachtstechnieken en lokale en levende materialen, zoals klei, hout, wilg en vlas. De stukken worden gemaakt in samenwerking met lokale ambachtslieden uit het hele land wiens ambachten het risico lopen uit te sterven door gebrek aan interesse en de zeer lage winst. Het doel is om deze bedreigde technieken te gebruiken om nieuwe objecten met moderne vormen te creëren die het werk van de ambachtslieden naar een nieuw publiek brengen en hun overleving verzekert.

OMARM DE NATUUR

Het Oekraiense Faina pusht geen boodschap van duurzaamheid als marketingtool, maar omarmt het eerder als standaard. Yakusha vindt het van groot belang om in harmonie met de natuur te leven, zoals onze voorouders lang geleden deden. Hun leven was nauw verbonden met de veranderende seizoenen en vruchtbaarheid van de aarde. Ze zochten naar manieren om de natuur ten goede te komen, niet alleen om haar hulpbronnen te exploiteren. Bij Faina waarderen ze de natuur en gaan ze zeer respectvol om met hulpbronnen door duurzame materialen zoals teruggewonnen hout, staal en steen in hun interieur op te nemen. Hoe geweldig is dat?

Volle, ronde vormen zijn een terugkerend thema in Faina haar vocabulaire. De kracht van vrouwelijkheid is een onderwerp dat vaak op terugkomt. Dit zien we vooral terug bij de dikke Domna – een fauteuil die bestaat uit twee met elkaar verbonden kussens. De vorm is gebaseerd op een oud klei-artefact dat in 1942 door archeologen op de Cetatuia-heuvel in Roemenië werd gevonden. Het beeld is vermoedelijk gemaakt oor de Cucuteni-Trypillia-cultuur rond ongeveer 5400 tot 2700 voor Christus. Domna is voor Yakusha het manifest van het Oekraïens modern vrouwelijk design met een sterke hang naar haar culturele wortels. In het Oekraïens is Domna een oud woord voor een kachel, en het designstuk symboliseert de warmte van een huis, een beschermer vanwege zijn levende geest.

Ben jij nou ook helemaal in de ban van dit duurzame interieurmerk? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon even contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Terracotta dining collection and Ceramic Vases by Ukrainian Brand Faina by Victoria Yakusha.