Occony: Dutch Design draait om circulariteit

line
Duurzaam dutch design

De helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is verdwenen. De onophoudelijke vraag naar kostbare grondstoffen brengt de wereldwijde flora & fauna in gevaar. Het nieuwe Nederlandse label Occony gelooft in een wereld waar meubels zijn gemaakt van duurzame herbruikbare materialen. Een wereld waarin menselijk handelen (bijna) geen negatieve invloed meer heeft op ons milieu. In dit artikel lees je het verhaal achter Occony en haar visie op de verkoop van interieurproducten.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Innovatief en toekomstgericht

Het Amsterdamse Occony is een relatief nieuw Dutch Design merk dat de markt wilt veroveren op een andere manier dan hun voorgangers. Het is de missie van Occony om het meest duurzame meubelmerk ter wereld te worden. Daarbij ligt het doel nu vooral bij een zero-impact organisatie om zowel het milieu als mens- en dier zo min mogelijk te belasten. In hun collecties vindt je interieurproducten voor met name kantoren en hospitality. Het label werkt daarnaast met vooruitstrevende ontwerpers die het koppelt aan de impact-based interne kennis over productontwikkeling. Wanneer er wordt gekozen voor nieuwe materialen, productietechnieken of businessmodellen is een nauwe samenwerking van belang met als doel: schitterende en vooral duurzame producten op de markt brengen.

Occony bouwt aan een wereld met zo min mogelijk afval. Zo zijn alle producten en bedrijfsprocessen gericht op circulariteit. Wat circulair interieurdesign precies inhoudt, lees je in dit voorgaande artikel van LYNN. De aarde is helaas aan het opraken. Grondstoffen zijn nog nooit zo schaars geweest. Duurzaamheid is dus serious business! Dit is dan ook de reden dat er naar oplossingen worden gezocht waarvan het circulaire economische systeem er één is. De Europese Unie heeft recentelijk doelen opgesteld om het begin van een circulair systeem te realiseren. Zelfs de regering van Nederland heeft reeds een extensieve visie opgesteld om deze ambitie van een circulaire economie in vervulling te laten gaan.

Circulair interieur design is het interieurontwerp dat gebaseerd is op het minimaliseren van grondstof gebruik door hergebruik van producten, onderdelen en hoogwaardige grondstoffen. Het omvat al het interieurdesign van gesloten kringlopen waarin producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en zo weinig mogelijk afval wordt gecreëerd. Voor een betere toekomst is innovatie op het gebied van duurzaamheid helaas niet genoeg. Dit vanwege het feit dat bij verduurzaming het accent ligt op het reduceren van energieverbruik. Circulair interieur design gaat nog een stapje verder; zo worden zowel reductie van energieverbruik als grondstoffen aangepakt. Dit wordt gedaan door middel van de meest cruciale punten rondom dit principe, namelijk ‘reduce’, ‘recycle’ en ‘re-use’.

Interieurproducten met een verhaal

Bij Occony ontwerpen ze producten op zo’n manier dat ze zowel op functie- als grondstofniveau herbruikbaar en recyclebaar zijn. Dit proces komt bij elk product weer terug. Als designmerk realiseren ze zich dat ze een belangrijke schakel zijn tussen de leverancier in grondstoffen en de eindgebruiker. Zonder zelf de regie in handen te nemen (en te houden), zullen de producten en grondstoffen uit het zicht verdwijnen. Daarom bewaken ze dit proces continu en besteden ze veel aandacht aan het inzichtelijk maken van de samenstelling van hun producten en worden ze gecontroleerd op of ze naar behoren werken. Op die manier zijn ze altijd in staat om zowel terugname als recycling van elk product te garanderen.

Occony baseert zijn werkwijze op een optimale balans tussen impact, esthethiek en (her)bruikbaarheid. Het gelooft in een vorm van productontwikkeling waarbij de grondstoffen een leven lang meegaan. Het is 2019 opgerichte label fabriceert kwaliteitsmeubilair gemaakt van recyclebare en natuurlijke materialen zoals de Occony kastenserie gemaakt van afvalpapier. De gebruikte materialen zijn overigens ook tot op vezelniveau recyclebaar. Occony maakt overigens voor elk project en product dat wordt (af)geleverd een impact-prognose. Klanten krijgen op deze manier een goed beeld van de positieve milieu-impact die zij realiseren met de keuze voor deze meubelen.

Onnodige afstanden afleggen doet Occony niet. Al hun meubels worden in Nederland geproduceerd. En dat doen we zo dichtbij en zo duurzaam mogelijk. Ook heeft het label een liefde voor Dutch Design. Daarom werkt het uitsluitend met (bekende) Nederlandse ontwerpers die duurzaamheid een warm hart toedragen. Samengevat, Occony hanteert de volgende producten waardoor dit label op de lijst mag met duurzame interieurmerken van LYNN:

  1. Bijna alle producten hebben een QR-code die meer vertelt over o.a. milieu-impact en grondstofsamenstelling
  2. Product moet op functie- en grondstofniveau herbruikbaar en recyclebaar zijn
  3. Voornaamste doel: zero-impact organisatie worden
  4. Alle producten worden in Nederland gemaakt
  5. Basismaterialen voor producten zijn bio-based en recyclebaar
  6. Collectie bestaat uit projectmatig kwaliteitsmeubilair
  7. Zoveel mogelijk flatpacked verpakt en vervoerd

Ben je nou ook helemaal in de ban van dit Nederlandse label, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Dutch Designmerk Occony.