Moose Färg: Zweedse topkwaliteit in duurzame houtverf

line
Natuurlijke houtverf van Moose Färg

Zweden, we kennen allemaal die o zo romantische huisjes in de typische kleur rood, of ook wel Faluröd genoemd. Geen land ter wereld is beter in het behandelen van hout. Zo worden de huizen nog altijd gebouwd van dit geliefde materiaal. Dit is de voornaamste reden waarom de Zweden meesters in houtverf zijn. Zij weten als geen ander unieke matte kleuren te combineren met stijlvol design. Een prominent merk met zijn roots uit dit geweldige koninkrijk is Moose Färg, een ademende houtverf met een eeuwenlange traditie: eenvoudig, schilfervrij en bovenal duurzaam. Hier zit je precies goed voor de eerlijke behandeling van hout voor binnen- en buitentoepassingen.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Biologisch, eerlijk en milieuvriendelijk

Moose Färg beits is de beste Zweedse houtverf en is bestand tegen een grimmig en wisselend klimaat. Maar ook voor binnentoepassingen is dit de favoriete houtverf bij uitstek. Zo kun je de verf toepassen op bijvoorbeeld meubilair, lambriseringen en trappen. De matte verf is gebaseerd op een eeuwenoud Zweeds recept, waarin natuurlijke grondstoffen zijn gebruikt zoals aardpigment, lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën. Het bijzondere aan de houtverf van Moose Färg is dat ze watergedragen zijn en minimaal tot geen schadelijke stoffen bevatten, maar dat ze kwalitatief sterk genoeg zijn voor duurzaam binnen- en buitengebruik. Moose Färg is bovenal een biologische houtverf, vriendelijk voor het milieu en duurzaam geproduceerd. Grondverf of een primer is niet nodig en zelfs schuren is geen pre bij gebruik van dit merk.

Verf met een Zweeds kleurenpalet

Zweedse verf is een begrip op zich. Falurood (Zweeds: faluröd) is een meer specifieke aanduiding van Zweeds rood en is de kleur van een pigment dat wordt toegepast in verf die heel vaak op huizen in Zweden te vinden is. De naam komt van de typische kleur in de kopermijnen bij de Zweedse stad Falun. Al sinds 1255 wordt dit pigment gewonnen uit ertsafval en gebruikt in Dalarna. In de 16e eeuw wordt de kleur gebruikt om huizen mee te verven doordat koning Johan III van Zweden deze mode introduceerde, eerst alleen bij de rijken, maar pas vanaf 1800 sloeg de kleur ook aan bij de armen (vooral op het platteland) ook vanwege de lage kosten. Omstreeks 1600 wordt deze verf gebruikt om de houten huizen te beschermen en te verfraaien.

Moose Färg is gebaseerd op dit fraaie Zweede kleurenpallet. Het meest typerend is het Zweeds rood, een prachtige diepe rood welke net als de zwarte beits wordt gekleurd met aardpigmenten. Alle kleuren zijn volledig mat en goed met elkaar te combineren. Veel voorkomend is de combinatie van een hoodkleur met witte details. Zit de gewenste kleur er niet bij? Geen probleem, want naast de standaardkleuren levert het label ook zogeheten klantkleuren, gebaseerd op bijvoorbeeld een NCS nummer. NCS, van het Skandinaviska Färginstitutet AB Stockholm, is de beste methode om kleuren te coderen. NCS beoogt ook de menselijke intuïtie te wegen en wordt vooral gebruikt door vaklieden. De bekende RAL is minder in staat de echte nuances weer te geven maar wel zeer algemeen in gebruik bij verf. Voor binnentoepassingen kunnen ook alle kleuren lichter gemaakt worden.

De houtverf van Moose Färg is van Zweedse topkwaliteit met eeuwen ervaring. De verf bladdert niet, is onderhoudsvriendelijk, dampdoorlatend en is tussen de 4- en 5 jaar onderhoudsvrij en technisch 10 jaar goed. Ook laat de verf geen kwaststrepen achter en droogt het mooi egaal op. Bij het schilderen laat de verf zelfs een aangename geur achter. Valt de kleur tegen? Zelfs dat is geen probleem, want de kleurtjes van Moose Färg zijn direct overschilderbaar. Anders dan een lakverf die het hout afdekt, werkt Moose Färg als een beits met het hout mee. Op deze manier trekt de verf in het hout en kan het tegelijkertijd blijven ademen. De milieuvriendelijke samenstelling en het gemak in het onderhoud maakt het ideaal voor houten oppervlakken zoals gevels, huizen, overkappingen, schuttingen, schuurtjes, tuinhuizen en ga zo maar door. Ben je nou helemaal in de ban van dit verflabel, maar kun je wel wat kleuradvies gebruiken? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een ontwerp dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto: Houtverf by Moose Färg.