MET DESIGNMERK MATER YOU MATTER!

line
Mater duurzaam meubilair en verlichting

De hoofdstad van Denemarken heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Waar in de wereld kun je zwemmen in een drukke stadshaven, afdalen van een groene energiecentrale, verblijven in een milieuvriendelijk hotel en op elke straathoek biologisch eten? Het antwoord is Kopenhagen, de groenste stad ter wereld. Niet zo gek dus dat het interieurdesignmerk Mater zich juist in deze stad heeft gevestigd. LYNN is benieuwd naar het verhaal achter dit label.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WAT IS MATER?

Mater (Latijns voor moeder) is een Deens designmerk uit Kopenhagen, opgericht in 2006. Het bedrijf werkt samen met zowel gevestigde als opkomende ontwerpers in hoogwaardig meubilair- en verlichting. Het baseert zijn kernfilosofie en benadering van de ontwerp industrie op de 3 hoofdprincipes: ontwerp, vakmanschap en ethiek – dit laatste punt omvat ook duurzaamheid.

Mater means ‘mother’ in Latin. The name is the daily reminder of our small contribution to preventing the challenges ‘Mother Earth’ faces.

Design beïnvloedt hoe wij als mensen ons leven leiden; het vormt onze waarden, cultuur en samenleving. Helaas zijn we ons er steeds meer van bewust dat de keuzes die gemaakt worden tijdens ontwerpprocessen vaak gevolgen hebben voor het milieu. Als fabrikant heeft Mater echter de mogelijkheid om twijfelachtige praktijken te heroverwegen en ethische ontwerpen te creëren dat de nadelen van mileuproblematiek minimaliseert.

Maar wat voor milieubeleid heeft dit label precies? Het doel van Mater is om enkel ontwerpen te verkopen met een duurzame en/ of ethisch verantwoorde achtergrond. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van oude auto-onderdelen en fietswielen tot gerecycled aluminium als materiaal voor o.a. meubilair en verlichtingsarmaturen. Maar ook is een groot deel van de collectie gemaakt uit hout van de snelgroeiende mangoboom. Deze bomen worden sowieso gekapt zodra ze stoppen met het dragen van fruit. Bovendien wordt er altijd een nieuwe boom voor in de plaats geplant. Hoe tof is dat?

Onlangs is er ook een collectie gelanceerd van gebruikte visnetten. De netten worden hiervoor eerst gewassen, gedroogd en versnipperd voordat ze als reproductiekorrels worden verwerkt. Van dit oceaanafval maakt Mater tegenwoordig geweldig, fraai vormgegeven stoelen voor het interieur. Het resultaat? Mater Ocean Chair: Een super duurzame stoel gemaakt van afgedankte visnetten en andere plastics uit de oceaan. Als je het LYNN vraagt, staat Mater voor topdesign met een prachtig milieubewust oogmerk!

BRONNEN

Inleidingsfoto: The Dining Chair, Mater. Matlakeret eg | By Space Copenhagen