MEEST DUURZAME VLOER IS MARMOLEUM

line

Tegenwoordig willen we allemaal duurzaam. Bij LYNN draait het vooral om duurzame interieurs, of vloeren in dit geval. Van alle milieubelasting die een interieur veroorzaakt, komt maar een klein deel voort uit de keuzes van een vloer. Maar alle beetjes helpen, toch? Om onnodige milieubelasting te voorkomen, is een marmoleum vloer de beste keuze volgens Forbo, de marktleider op dit gebied. Maar waarom is dit type vloer dan eigenlijk zo duurzaam?

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WAT JE MOET WETEN OVER MARMOLEUM

Het was Frederick Walton die linoleum ontdekte en in 1863 patent nam op het fabricageproces. Eigenlijk heel bijzonder. Het product werd ontdekt in de tijd van gaslamp en paard-en-wagen, maar wordt op dit moment nog steeds gebruikt waarvoor het destijds werd ontwikkeld: voor vloeren in ziekenhuizen, scholen, woningen, winkels, hotels en kantoren.

Tot voor kort werd marmoleum eigenlijk vooral gezien als ‘ouderwets‘, saai en vooral geschikt voor projectomgevingen. Maar daar is inmiddels verandering in gekomen. Want het stoffige imago van dit product is nu echt wel voorbij. Niet alleen is deze vloer in alle soorten en maten verkrijgbaar; ook is het nog eens super duurzaam. Hoe zit dat eigenlijk? Maar nog belangrijker: hoe weten we of die vloer wel echt zo duurzaam is?

Is het nou marmoleum of linoleum? Deze vraag zorgt nog wel eens voor verwarring. We kunnen er echter heel kort over zijn. Want Marmoleum is de merknaam van Forbo in linoleumsoorten. Marmoleum is dus linoleum. Er zit dus geen werkelijk verschil in beide vloeren behalve de term.

”Mooi voor binnen, goed voor buiten.”

Om de milieuvriendelijkheid van hun product te bewijzen, gebruikt Forbo diverse beoordelingen. De eerste is de Life Cycle Assessment (LCA) -techniek die resulteert in een Environmental Product Declaration (EPD). Deze verklaring, die transparant is en door een derde partij is geverifieerd, is gebaseerd op een techniek die rekening houdt met alle volgende aspecten: milieu-impact van de verwerving van grondstoffen, energieverbruik en efficiëntie, het gehalte aan materialen en chemische stoffen, emissies naar lucht, bodem en water en afvalproductie. Je kunt de EPD’s hier bekijken.

DE ONTELBARE VOORDELEN VAN MISTER M.

Voor een marmoleum vloer worden enkel hernieuwbare grondstoffen gebruikt die ook nog eens biologisch afbreekbaar zijn. Dit betekent dat er enkel natuurlijke materialen uit de levende natuur in deze vloer verwerkt worden, ook wel ‘bio-based‘ genoemd. De marmoleum vloer wordt gemaakt uit maar liefst 97% natuurlijke materialen, 72% daarvan is snel herwinbaar en 11% komt uit gerecyclede content. Bovendien zijn de componenten van de vloer op dit moment voor 43% recycleerbaar.

De jute- en de vlasplant die in een marmoleum vloer worden verwerkt, zijn jaargewassen die net als tarwe en maïs worden geoogst. De hars komt voort uit bomen die speciaal hiervoor in leven worden gehouden, terwijl het houtmeel een afvalproduct is uit de Europese industrie in productiebossen. Kalksteen is overigens in overvloed beschikbaar. Wat wil je nog meer?

De voordelen van deze vloer zijn ontelbaar. Marmoleum van Forbo wordt bijvoorbeeld CO2-neutraal geproduceerd, zonder compensatie, cradle to gate (wieg tot poort). De natuurlijke grondstoffen zoals de vlasplant en de naaldbomen nemen middels fotosynthese CO2 uit de lucht. Bovendien zorgt de vloer voor een uiterst fijn binnenklimaat. Marmoleum is namelijk vrij van weekmakers en allergenen. Maar er is nog meer! Hier heeft LYNN alle voordelen van deze vloer voor je op een rijtje gezet:

 • Anti-bacterieel
 • Anti-statisch
 • Brandveilig
 • Duurzaam
 • Geluiddempend
 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Milieuvriendelijk
 • Mogelijkheid tot personalisering
 • Lange levensduur & kleurvast
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Eindeloze kleur- en patrooncombinaties
 • Verkrijgbaar in klik-variant
 • Slijtvast

Natuurlijk heeft ieder voordeel ook weer z’n nadeel, en zo gaat dat ook met marmoleum. Aan dit type vloer is toch wel een prijskaartje verbonden. Dit wordt wel enigszins gerecupereerd, omdat het een enorm duurzaam en slijtvast materiaal is. Linoleum is gewoonweg een investering voor de toekomst. De nadelen wegen eigenlijk niet op tegen de voordelen, want we kunnen er slechts vier tellen:

 • Een (te) dunne linoleumvloer kan op termijn barsten vertonen
 • Niet geschikt in vochtige ruimtes
 • Niet iedere basisvloer is geschikt
 • Plaatsing moet door een vakman gebeuren

ONUITPUTTELIJK PALET

Voor iedere ruimte is er een marmoleum vloer. Want Forbo biedt maar liefst 14 verschillende lijnen aan in haar collectie. Het is dus mogelijk ongekende variaties in ontwerpen te creëren. Het resultaat is dan ook altijd een veelzijdig en creatief vloerontwerp. De diverse kleuren, embossings en toepassingen kunnen tevens op zichzelf gebruikt of gecombineerd worden voor de meest fraaie interieurs.

Ben jij interieurontwerper of kun je moeilijk keuzes maken voor het nieuwe interieur? Dan kun je altijd een gratis staal aanvragen bij Forbo. Een staal draagt bij aan inspiratie bij de keuze van een nieuwe vloer. Kortom, Forbo’s Marmoleum brengt je in een fascinerende wereld van kleuren, dessins en daarmee ongekende mogelijkheden. Hun doel? Een excellente vloer met optimale eigenschappen voor elke omgeving. Een hygiënische vloer, geïnspireerd door de natuur.

LYNN is inmiddels weg van marmoleum, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte vloer? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Forbo’s linoleumvloeren, bekend onder de merknaam Marmoleum by Forbo Flooring Systems