KOFFIEDIK KIJKEN MET KAFFEEFORM

line
Duurzaam koffie drinken

Ben je ook een fervent wandelaar geworden door de huidige coronacrisis? Tijdens het wandelen heb je dan ook vast wel eens een koffie-to-go genuttigd. Na het consumeren ervan, wordt het meestal weggegooid. Grote zonde, vond de oprichter van het Duitse Kaffeeform. Hij ontwikkelde namelijk geheel nieuwe producten uit restanten van koffie, ook wel koffiedik genoemd. Het resultaat? Een verbluffende collectie aan cups en bekers voor het duurzame interieur.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Straffe koffie!

Koffie zit diep geworteld in veel culturen en is de meest populaire drank ter wereld. Nog steeds stijgt de wereldwijde consumptie van koffie, dus tegelijkertijd ook de restanten ervan, het zogeheten koffiedik. Tot voor kort werd daar nooit over nagedacht; totdat een creatieve Duitser iets te lang in zijn kopje keek. Hij vroeg zich af; wellicht kunnen we dit op een verstandige manier hergebruiken? En zo geschiedde…

Productontwerper Julian Lechner was geïntrigeerd door het idee om van afval iets nieuws te maken, dus begon hij met het experimenteren van koffiedik. Drie jaar later ontdekte hij de unieke formule die het direct wereldberoemd maakte: gerecycled koffiedik, een hernieuwbare grondstof dat wordt omgevormd tot het duurzame, robuuste materiaal Kaffeeform.

Kaffeeform is duurzaam in termen van het volgen van de principes van een circulaire economie. Zo gebruikt het een afvalmateriaal (koffiedik), recycleert het en maakt er een nieuw materiaal van: op basis van gerecycled koffiedik en met alleen componenten uit hernieuwbare bronnen, verhard met biopolymeren. Daarmee gebruikt het label afvalmateriaal om duurzame producten te maken, vrij van melaminehars en formaldehyde en vrij van fossiele kunststoffen. Hun herbruikbare Weducer-bekers zijn een perfect voorbeeld van hoe design en duurzaamheid zeer goed bij elkaar passen, en het helpt actief om papieren / plastic bekers voor eenmalig gebruik te verminderen. Op deze pagina kun je beginnen met shoppen.

”Humanity runs on coffee”

Maar hoe gaat dat eigenlijk in zn werk? In Berlijn werkt een fietskoeriers-collectief hard aan het verzamelen van gebruikt koffiedik van geselecteerde cafes en branderijen in Berlijn en brengt ze vervolgens naar een sociale werkplaats. Daar wordt de grondstof gedroogd en geconserveerd. Bij kleine fabrieken in Duitsland wordt het materiaal vervolgens bewerkt en tot koffiekopjes gevormd. Eenmaal terug op de sociale werkplaats, krijgen de bekers hun laatste glans en worden ze verpakt en naar de eindklant verstuurd. Kortom, Kaffeeform doet veel voor de gemeenschap terug door te kiezen voor een nauwe samenwerking met een sociale werkplaats en kiest voor kort en milieuvriendelijk transport om lokale en zelfstandige structuren te versterken. Is dat niet geweldig?

De koffie loopt

Het resultaat? Een fraai duurzaam materiaal gemaakt van gebruikt koffiedik en andere hernieuwbare bronnen, allemaal plantaardig en biologisch afbreekbaar. De bekers zijn licht maar toch buitengewoon duurzaam en robuust, breukvast tot een valhoogte van 1,5 meter en vaatwasserbestendig. Bovendien is de uitstraling van de beker uniek door zijn bijzondere gemarmerde oppervlak dat op hout lijkt en wordt afgerond door een licht koffiearoma.

Hun missie? Kaffeeform zou graag de gewoonten van de consument hervormen. Door het feit dat het duurzame cups aanbiedt, kan de consument duurzaamheid in het dagelijks leven integreren. Bovendien probeert het label hergebruik van producten en grondstoffen te bevorderen; het is beter om voor meervoudig gebruik te kiezen dan wegwerpproducten.

Kaffeeform promoot het principe van een circulaire economie. In een eerder artikel schreef LYNN over het toepassen van circulariteit bij interieur design. De stijgende consumptie van koffie over de hele wereld zorgt voor een groeiende hoeveelheid koffiedik- waarvan het meeste rechtstreeks in de prullenbak terechtkomt. Kaffeeform biedt daarom een oplossing: het hergebruikt anders verspilde bronnen als grondstof. Bovendien is het innovatieve materiaal dat hieruit voortvloeit ook nog eens duurzaam! Het vindt zijn perfecte tweede leven als koffiekopje. Zo wordt de koffiecyclus in een handomdraai voltooid.

Ben jij ook helemaal in de ban van dit Duitse merk, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Cups by Kaffeeform.