KNIK JIJ OOK JA BIJ EEN KVIK KEUKEN?

line
Duurzame keukens van Kvik

Ben jij net als LYNN ook zo’n grote keukenprinses, maar heb je een keuken die wel aan vervanging toe is? Neem dan eens een kijkje bij het Scandinavische label Kvik. Dit groepje Denen is van plan de wereld te veroveren op het gebied van tijdloosheid, functionaliteit, maar nog belangrijker: duurzaamheid. Hoe zien zij zich dat eigenlijk voor zich? We zochten het voor je uit.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

DEENS DESIGN VOOR IEDEREEN

Designkeukenfabrikant Kvik levert al meer dan 30 jaar Deens design tegen lage prijzen. Met 150 franchisenemers of eigen winkels in 10 verchillende landen zijn zij een van de sterkste spelers in de keukenbranche. Hun innovatieve design, snelle levering en verrassend lage prijzen hebben een revolutie teweeggebracht in de keukenbranche. Nog steeds werkt het volgens dit concept en met succes: want 2021 is het jaar waarin Kvik nog een stap verder gaat, namelijk op het gebied van duurzaamheid.

”We zijn ontzettend trots op deze fraaie groene keukens”

Kvik heeft de ambitie om de meest duurzame speler binnen de keukenbranche te zijn. Geen gemakkelijke opgave. Rekening houden met toekomstige generaties is echter wel van noodzakelijk belang. Daarom heeft het Deense designbedrijf grootse doelen uitgezet waarmee het direct een inspirerende standaard neerzet voor de rest van de industrie.

DUURZAME PRODUCTIE

We hebben het altijd wel over de term duurzaamheid, maar wat houdt dit eigenlijk precies in? Bij Kvik focussen ze bijvoorbeeld op ontwerpen die lang mee gaan. Zo maakt het label tijdloos Deens design met hoogwaardige materialen uit verantwoorde bronnen. Design en functionaliteit gaan hand in hand bij dit merk keukens. Zo is het hart van je huis een duurzame keuze, die goed is voor jaren gebruik en plezier.

Nog een belangrijk onderdeel van deze duurzaamheidsmissie zijn de zogeheten verantwoorde platte pakketten. Normaalgesproken worden keukens in de fabriek gemonteerd, maar Kvik monteert keukens in het magazijn van plaatselijke winkels. Deze logistieke oplossing met platte pakketten zorgt voor minder CO2-uitstoot, want zo kunnen al 4 keer meer keukens in elke truck worden vervoerd.

VAN TRASH TO TREASURE

De nieuwste keuken van Kvik hebben kastfronten met folie gemaakt van gerecyclede petflessen. Eind 2021 dienen zelfs alle kastenfronten uit dit gerecyclede materiaal bestaan. Op deze manier recycled Kvik maar liefst 10,5 miljoen plastic flessen per jaar. Ook worden de kasten zelf voor een groot deel gemaakt van hergebruikt hout. Daarnaast kijkt Kvik samen met leveranciers naar mogelijkheden om losse componenten van keukens te recyclen, zoals scharnieren.

GROENE ENERGIE

Om alle bovengenoemde doelstellingen te halen, werken de fabrieken en het kantoor van Kvik nu al volledig op hernieuwbare energie, waardoor de CO2-uitstoot van het bedrijf meer dan tachtig procent is verminderd. Alle verlichting is vervangen door LED-verlcihting om energie te besparen. Hoewel de meest duurzame keuze die een consument kan maken, is uiteraard de keuken niet te vervangen en de oude keuken te houden. Maar mocht je toch voor een nieuwe keuken gaan, neem dan deze duurzame tips mee:

1.Kies voor energiezuinige apparaten. Met apparaten van energieklasse A wordt je CO2-voetafdruk flink kleiner tijdens de levensduur van je keuken.

2.Kies voor hout. Je kunt écht het verschil maken door het juiste werkblad te kiezen. Laminaat of massief hout zijn de duurzaamste materialen. De CO2-voetafdruk per m² van een werkblad uit laminaat is 6,5 keer kleiner dan bij een werkblad van composiet.*

3.Kies voor gerecyclede materialen. Kies voor een keuken die vervaardigd is met zo veel mogelijk gerecyclede materialen; zo verklein je je CO2-voetafdruk. Ga bijvoorbeeld voor spaanplaten uit gerecyclede materialen aan de binnenzijde en voor frontpanelen uit gerecyclede PET aan de buitenzijde.

Ben je nou op zoek naar een nieuwe keuken? Maar heb je moeite met het visualiseren ervan? Neem dan contact op met LYNN voor een interieurontwerp op maat.

BRONNEN

Foto’s: Ombra keuken by Kvik.