Kidger: Ongewoon afval wordt nieuw meubilair

line
Duurzaam meubilair

De bedrijfstak van de Nederlandse industrie veroorzaakt jaarlijks miljoen tonnen afval. Maar wist je dat 12 procent hiervan wordt ingezet voor energieterugwinning? De overige 82 procent wordt gerecycled. En dat kan van alles zijn. Zo komen er tegenwoordig steeds meer ontwerpers die dingen willen creëren met afval. Een van die ontwerpers is de Britse Charlotte Kidger: zij maakt postmoderne objecten en meubels die je niet snel zult vergeten. Zo zijn alle objecten vervaardigd uit een wel heel speciale grondstof.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Een bijzondere grondstof

De in Londen gevestigde ontwerper Charlotte Kidger blaast polyurethaanschuimstof nieuw leven in door er veelkleurige meubels van te maken. Polyurethaan (PU) is een rubberachtige grondstof dat bijvoorbeeld wordt gebruikt boor het interieur van interieur van auto’s, maar ook voor schoenzolen. Flexibel of zacht polyurethaanschuim (PU-schuim) wordt gebruikt voor bijvoorbeeld matrassen, autostoelen en kussens. Hard PU-schuim wordt toegepast als isolatiemateriaal in zoal gebouwen en koelkasten. Kidger maakt gebruik van het bijproduct hiervan de zogeheten polyurethaanschuimstof.

Polyurethaanschuimstof wordt voornamelijk gebruikt door CNC-bedrijven, met name bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van 3D-modellen. Bij het CNC-freesproces ontstaat er een grote hoeveelheid overtollig lichtgewicht polyurethaanschuimstof. Omdat het een ongebruikelijk plastic is, wordt het niet gerecycled. Dus de enige manier om het te verwijderen is door verbranding of storting. Kidger wilde zien of ze manieren kon vinden om dit ‘ondergewaardeerde en problematische’ materiaal een nieuwe bestemming te geven.

Upcycling in een nieuw jasje

Het resultaat? Een duurzaam en veelzijdig composietmateriaal gemaakt van 70 procent afvalstof van polyurethaanschuim en 30 procent hars, dat als bindmiddel fungeert. Het materiaal heeft het potentieel om in een reeks driedimensionale vormen van verschillende schalen te worden gegoten. Dit nieuwe samengestelde basismateriaal biedt spannende mogelijkheden voor verdere ontwerp-toepassingen en het vinden van een permanente oplossingen voor deze afvalstroom. Kidger heeft zelf in ieder geval ook niet stilgezeten. Zo maakt ze met deze nieuwe grondstof, die gegenereerd is uit oud industrieel afval, nu sculpturale objecten en meubilair met een sterke focus op duurzaamheid. De gerecycled plastic meubels en decoratieve objecten zijn voorzien van een unieke ambachtelijke esthetiek en functionaliteit. Elk stuk heeft een balans tussen vorm en functie en kan door de kijker worden waargenomen als kunstwerken of functionele producten.

De afgebroken randen op de tafels, waar het materiaal eruit ziet alsof het aan het afbrokkelen is, was onbedoeld en pas gerealiseerd toen de mal uit elkaar werd gehaald. De defecten die tijdens elke gietbeurt optreden, vormen vervolgens de inspiratie voor het volgende ontwerp. Bij Kidger kun je terecht voor o.a. prachtige spiegels, fraaie tafels en kunstzinnige accessoires. Ben je nou helemaal in de ban van dit designmerk, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto: Custom made-to-order by Charlotte Kidger.