ITEMS GEMAAKT VAN AMSTERDAMS AFVAL

line
Duurzaam interieurmerk

Als je in Amsterdam woont, klinkt het fenomeen straatafval je hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren. Het vuil in de stad stapelt zich de afgelopen maanden op door de gevolgen van het coronavirus, waardoor mensen dichter bij huis blijven. Bewoners worden inmiddels gek van de los slingerende troep. Toch zette het ook wat mensen positief aan het denken, zoals de ontwerpster van Straatwaarde: zij creëert Amsterdamse interieurproducten van straatafval.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Van waardeloos naar waardevol

Wanneer zien we een object als waardevol en wanneer als waardeloos? Wat zegt zo’n object over de mens in onze huidige samenleving? Het zijn vragen die je wellicht aan het denken zetten. Zo gebeurde dat ook bij de maakster Vera Oniel van Straatwaarde. Gefascineerd door op straat belandde weggooide spulletjes. Zo kun je dat wel zeggen.

Maar wat is Straatwaarde dan eigenlijk? Straatwaarde (Eng: Street Value) maakt interieurproducten helemaal gemaakt uit afval. Maar dat is nog niet alles! Want het label produceert super duurzaam; door maar enkel lokaal te werken, namelijk met waardevol afval uit de straten van Amsterdam! Het is zogezegd het nieuwe schatzoeken anno de 21e eeuw.

Dolend door de straten, omringd door losliggend wild. Soms verwaarloosd, soms verlaten. Of stil staart zij je aan. Vol kansen, ongezien.

Interieurliefhebbers opgelet! Straatwaarde maakt verschillende geweldige items voor ons interieur. Zo maakt het o.a. tegels en lampen uit spullen die een ander nooit ziet als potentie van een hoogwaardige grondstof. Wat een ander als waardeloos ziet, probeert Vera te transformeren in iets waardevols. Als een moderne archeoloog gaat ze te werk, struinend door de straten van Amsterdam op zoek naar verweerde rijkdom die uit je huis, zo weer terug wordt gegooid – maar dan wel in een ander jasje!

STREET SMART

In het kader van Amsterdam circulair, heeft Straatwaarde een serie tegels ontwikkeld met vondsten uit de straten van Amsterdam. Volgens Vera kunnen de tegels worden ingezet om bewustwording omtrent duurzaamheid te vergroten. Tevens dienen de tegels als symbool voor een circulaire stad, waar Amsterdam op dit moment hard naar toewerkt. Nog een leuk feitje: de tegels worden in openbare ruimten geplaatst zodat iedere Amsterdammer de gevolgen ziet van zijn eigen stukje afval. Toch heeft iedere tegel, net als iedere Amsterdammer, wel een uniek karakter!

Nog zo’n geweldig product, zijn de items uit de Dat was ‘m collectie. Een serie lampen gemaakt van lege wasmiddelflessen. Hoe geweldig is dat? Bovendien zijn de lampenkappen ook nog eens 3D geprint en gemaakt van gerecyclede fietslampjes. De lampen worden geprint op verzoek zonder overproducties en verspilling van energie en grondstoffen. Hoe duurzaam wil je het hebben? De armaturen staan overigens geweldig in een post modernistische ruimte maar ook in een leuk mix & match interieur. Dat was ‘m.

Ben jij ook helemaal in de ban van dit merk, maar ben je nog op zoek naar een interieurontwerper voor jouw perfecte interieur? Neem dan contact op met LYNN voor een interieuradvies op maat. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Dat was ‘m – en Een stukje A’dam Straatwaarde by Vera Oniel.