High Society: plant-based design uit Italië

line
Duurzame verlichting

Het aankomende jaar staat ook weer in het teken van duurzaamheid. Natuurlijke materialen gaan daarbij een grote rol spelen; maar ook zogeheten plant-based of bio-based materialen gaan hun steentje daaraan bijdragen. Zo is het Italiaanse designmerk High Society bezig met een opmars van plantaardige objecten door natuurlijk afvalmateriaal te recyclen. Het resultaat? Prachtige items voor het duurzame interieur!

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

Afval bereikt ook hogere kringen

Het Italiaanse High Society is gevestigd in Zuid-Tirol. Ontwerpers Giulia en Johannes doen onderzoek naar nieuwe productieprocessen die technologie en vakmanschap combineren. Daarbij focussen ze zich op afval als primaire grondstof. Het ontwerpduo bewijst nogmaals dat afval nog altijd gebruikt kan worden voor andere doeleinden zoals het maken van nieuwe materialen of decoratieve objecten. De designstudio maakt de meest bijzondere producten door landbouwafval te recyclen. Giulia en Johannes geloven dan ook heilig in de circulaire en duurzame economie. In dit artikel lees je meer over circulair interieurdesign.

Het doel van High Society is niet alleen om inzicht te krijgen in afval als primaire hulpbron, maar ook om consumenten bewust te maken van hun soms desastreuze keuzes met betrekking tot het milieu. De winst gaat naar goede projecten zoals bijvoorbeeld het Forum Prävention in Bolzano, Italië, dat in het weekend betrouwbare informatie over drugs verspreidt onder jonge feestvierders.

De High Light- collectie van armaturen zijn een van de eerste producten die zijn gemaakt en hebben een natuurlijk kleurenpalet door het gebruikte afvalmateriaal. Highlight Canapa is bijvoorbeeld gemaakt van hennep; Highlight Tobacco is gemaakt met restjes van de tabaksverwerking; Highlight Vino is gemaakt van wijnproductieafval dat is verzameld bij een lokale biologische wijnmakerij in Zuid-Tirol. Nog een leuk weetje: alle High Society objecten zijn voorzien van een natuurlijke bijenwas-afwerking wat zorgt voor een glad en glanzend oppervlak.

Circulair van top tot teen

De Senilia-collectie bestaan uit armaturen waarvan elk stuk dezelfde pijpachtige vorm heeft, gebogen en gedraaid in vijf variaties voor elk van de twee kleurstellingen. De gehele collectie wordt zonder schroeven bij elkaar gehouden. Dit betekent dat de elektrische componenten eenvoudig kunnen worden verwijderd, zodat het object kan worden gecomposteerd.

High Society was bij eerdere collecties afhankelijk van het soort metalen en kunststof fittingen dat in de meeste lampen terug te vinden is. Het vinden van alternatieve oplossingen voor deze gloeilamphouders, die uit metaal-kunststof componenten bestaan, was niet gemakkelijk. Zo zijn er strikte veiligheidsnormen die moeten worden gevolgd. Uiteindelijk vond het duo dan ook het perfecte alternatief om te gebruiken: een lampenhouder van keramiek. Hierdoor is de houder volledig recyclebaar en niet-vervuilend. De kabelisolatie is overigens gemaakt van textiel zodat het kan worden gerecycled. Bovendien is het gehele productieproces niet afhankelijk van warmte en alle energie die nodig is om de serie te maken, is afkomstig van hernieuwbare bronnen.

Ben je nou ook helemaal in de ban van dit Britse label, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Highlight lamp by High Society.