Het begon allemaal met een reis naar Colombia. De Spaanse ontwerper Alvaro Catalán de Ocón werd daar gevraagd een bijzonder product te ontwerpen waarin plastic flesjes (PET) kunnen worden gerecycled. Vervolgens deelde hij z’n ontwerp-vaardigheden met mensen uit lokaal textielvakmanschap, en voilà: in 2012 werd de eerste PET Lamp geboren. Sindsdien is het project waanzinnig uitgebreid en kent het internationale befaamdheid. Maar wat maakt deze verlichting nou zo bijzonder?
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
VAN FLESJES NAAR VERLICHTING
Plastic afval wordt een steeds groter probleem wereldwijd. Het dringt binnen op iedere hoek van onze planeet. Maar op veel plaatsen zijn er onvoldoende middelen voor het inzamelen en recyclen van dit materiaal. Bovendien wordt dit probleem in tropische zones onhanteerbaar. Want de tropische regen spoelt de PET-flessen in de rivieren waarna ze vervolgens uitmonden in de zee. Eenmaal daar drijven de flessen de internationale zeeën op. De omvang van dit probleem is dus ongekend.
Maar wat gebeurt er als we dat plastic nou eens gaan hergebruiken in bijvoorbeeld verlichting? Dat is in ieder geval al een stap in de goede richting. Zo is een van de belangrijkste uitgangspunten van PET lamp de mogelijkheid van een wereldwijd probleem (het afval van plastic PET-flessen) te benaderen met een locale activiteit, namelijk de traditie van het manden vlechten. Is dat niet bijzonder?
MULTICULTI & COLORI ARMATUREN
PET LAMP is een project dat het hergebruik van PET-flessen combineert met geselecteerde traditionele weeftechnieken uit diverse uithoeken van de wereld voor de creatie van unieke handgemaakte lampenkappen. Dit initiatief werd opgericht na ontwerper Alvaro Catalán de Ocón z’n eerste ervaring met de Colombiaanse Amazone in 2011. Momenteel worden de PET lampen geproduceerd en gedistribueerd door zijn creatieve studio ACdO.
De Spaanse ontwerper Alvaro Catalán de Ocón werd geboren in Madrid in 1975. Hij studeerde van 1995 tot 1999 bedrijfsmanagement aan de Complutense Universiteit van Madrid – behaalde een bachelor in Business and Administration – voordat hij productontwerp studeerde aan het Institute Europeo di Design in Milaan (2000-2001) en Central St. Martins in Londen (2001-2004). Hij studeerde cum laude af aan de laatste en behaalde een bachelordiploma in productontwerp. In 2004 lanceerde Catalán de Ocón zijn eigen studio in Barcelona. In 2009 verhuisde hij naar Madrid, waar hij ook (sinds 2009) studenten doceert die afstudeerprojecten volgen in het Master Product Design Lab van het Instituto Europeo di Design.
Maar waar haalde Alvaro zijn inspiratie voor deze prachtige lampen vandaan? Zijn uitgangspunt voor het vervaardigen van de plastic flessen kwam uit een analyse van een bamboe-roerder uit de Japanse bamboe-theeceremonie. Aangezien beide onderwerpen veel elementen gemeen hebben: zo zijn ze allebei gemaakt van één enkel materiaal en uit één stuk. Simpel. Verder bezitten ze qua vorm structuurelementen (de knoop van de bamboe) en een plat oppervlak dat kan worden gesponnen. Door de ketting te weven, verwerft en behoudt het zijn gewenste vorm.
FOLKLORE VERLICHTING MET UNIEK VERHAAL
Manden maken is een wereldwijd traditioneel ambacht dat te vinden is in de populaire folklore van iedere cultuur. Het doel van PET lamp is dus niet alleen het maken van een aantrekkelijk hedendaags object, maar ook het werken met verscheidende culturen zodat lokale culturen in stand kunnen worden gehouden. Zo is de identiteit van iedere cultuur die heeft deelgenomen duidelijk waarneembaar in elke lamp.
Het dikke wollen weefsel van de Guambian-lampen is afkomstig uit een koud, regenachtig klimaat van de Colombiaanse Andes. Terwijl de ‘Chimbarongo‘ en ‘Mapuche‘ weer te zijn herkennen aan de soberheid van het riet. Maar de zware en dichte vezels zijn dan weer te herleiden naar het ruige platteland van Ethiopië. De Japanse armaturen zijn echter te herkennen aan de artistieke en delicate behandeling van bamboe in combinatie met de prachtige plastic afwerking. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
PET lamp is dus het levende bewijs dat PET-flessen geschikt zijn voor een tweede leven. Er zijn andere manieren om dit te bereiken, maar Alvaro prefereerde een van de meest geproduceerde industriële objecten te combineren met een van de meest traditionele ambachten ter wereld. Al overtuigd? Je kunt de prachtige duurzame lampenkappen hier shoppen.
BRONNEN
Inleidingsfoto: PET Lamp by Alvaro Catalán de Ocón, PET Lamp