Onze berg afval lijkt nog altijd toe te nemen. Gelukkig heeft Designstudio GoodWaste heeft een geweldig samenwerkingsverband opgezet met Selfridges om materiaal afkomstig uit afval een nieuw leven in te blazen. Het resultaat? Prachtige nieuwe interieurproducten, zoals verlichtingsarmaturen, kaarsen en vazen voor de verkoop op hun locatie in de Engelse hoofdstad Londen.
Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.
Circulair productdesign
Het in Londen gevestigde collectief GoodWaste lanceert zijn collectie als onderdeel van Bright New Things van Selfridges en stelt een nieuw model voor: een circulaire, superlokale ontwerpproductie van afval. Bright New Things is een initiatief uit 2018 om opkomend talent in duurzaamheid en innovatie te ondersteunen. Bright New Things biedt een nieuwe kijk op huishoudartikelen, mode en voedsel. Een deel van dit collectief is GoodWaste, een in Londen gevestigd merk opgericht door Ambra Dentella, Ewan Alson en Rafael Muldal el Baz.
De ontwerp- en materiaalonderzoeksstudio uit Groot-Brittannië is koploper op het gebied van het hedendaags circulair interieur productdesign. In een eerder artikel lichtte LYNN toe waarom dit gedachtegoed zo van belang is. GoodWaste hun uiteindelijke doel is om afvalmateriaal opnieuw te gaan beschouwen als een waardevolle lokale hulpbron door te onderzoeken hoe warenhuizen verkoopbare voorraad kunnen creëren van afval. Dit doen ze door middel van principes uit de circulaire economie te integreren.
Van afval naar interieurproducten
Het transformeren van zogenaamd afval naar designobjecten voor het interieur is voor GoodWaste de normaalste gang van zaken. Zo onderschept het voornamelijk industrieel afval rondom het Park Royal-fabrikanten. Oude huishoudartikelen voorzien van marmerresten, overgebleven beton en steen van bouwplaatsen en andere gevonden voorwerpen zijn nog maar een klein voorbeeld van wat er onder andere gevonden wordt. Het collectief gaat vervolgens aan de slag om van die gerecyclede materialen hedendaagse objecten te maken. Uiteindelijk belanden de producten in de zogeheten Super Circular Department Store.
GoodWaste presenteerde onlangs hun tweede collectie voor Selfridges en heeft hiervoor gezocht naar afvalmateriaal bij de winkel- en omgeving zelf. Hierdoor is een gigantisch indrukwekkende materiaalbibliotheek ontstaan die men gebruikt voor meerdere ontwerpen. Naast een reeks geperforeerde staalplaten die waren verwijderd uit een recente pop-upwinkel, gebruikte de groep ook puin afkomstig van bouwplaatsen rondom de winkel om daarmee een kom te maken, afval afkomstig van Corian-fabrikanten uit West-Londen en was van nabijgelegen pubs, restaurants en kerken die een serie kaarsen werden. Dit was een eerste stap naar een super lokale productielus, het uiteindelijke doel van het merk!
Ben je nou ook helemaal in de ban van dit Britse label, maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.
BRONNEN
Foto’s: The Dot Table lamp by GoodWaste.