EMECO: DUURZAAM DESIGN BINNEN HANDBEREIK

line

Het is goed om aluminium in te leveren in de zak voor plastic, blik en drinkpakken. Doe je dit niet, dan belandt het dus vaak bij het restafval. Wat betekent dat kostbare grondstoffen zomaar worden verbrand. Grote zonde. Want aluminium kun je goed recyclen, zelfs zonder kwaliteitsverlies. En dat is uniek. Het is daarom niet gek dat het Amerikaanse meubelbedrijf Emeco meubilair maakt van, je raadt het al, gerecycled aluminium. LYNN zocht uit hoe dit bedrijf z’n duurzaamheidsclaims verder uitwerkt.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

STOELEN VOOR IN DE EEUWIGHEID

Het Amerikaanse meubelbedrijf Emeco is in 1944 opgericht in Hanover (Pennsylvania) door Wilton Carlyle Dinges. Het bedrijf staat nog altijd bekend om z’n geliefde 1006 Navy Chair. Deze harde stoel van aluminium werd speciaal gemaakt voor onderzeeërs van de Amerikaanse marine. Nog altijd is de stoel in productie en dat is best bijzonder. Maar wat nog specialer is, is dat het bedrijf z’n milieubeleid op het gebied van duurzaamheid behoorlijk serieus neemt.

”Begin with what’s left over. Turn it into what will last. Pretty much our story.”

Het milieubeleid van Emeco is dus gericht op duurzaamheid in de vorm van gerecyclede materialen en een lange levensduur. Hoewel de aluminium stoelen van Emeco 100 procent recyclebaar zijn, is het bedrijf van mening dat het meest duurzame aspect van de stoelen de geschatte levensduur van maar liefst 150 jaar is! Zo’n stoel gaat dus langer mee dan de mens. En dat is goed nieuws.

GROENE ONTWIKKELING

Verder bouwt Emeco al sinds het jaar van de oprichting stoelen van ten minste tachtig procent gerecycled aluminium. Daarnaast worden de restanten van het productieproces altijd gerecycled. Ook maakt het gebruik van gerecycled plastic bij de productie van de 111-versie van de Navy Chair, die gemaakt is van gerecyclede PET-flessen. De On and On stoel, ontworpen door Barber & Osgerby, is nog zo’n geweldig voorbeeld. Het is niet voor niets dat de naam verwijst naar z’n vermogen om keer op keer te kunnen worden gerecycled. Zo zijn al sinds 2010 meer dan dertig miljoen plastic flessen van de vuilstort ‘gered’.

Maar misschien het meest spectaculaire meubel is het bankje van de Alfi-collectie, ontworpen door Jasper Morrison. Alfi weerspiegelt de algemene waardering van Emeco en Morrison door onzichtbare eigenschappen achter eenvoud. Bovendien is dit bankje helemaal gemaakt van verantwoord geselecteerde materialen die allemaal teruggewonnen zijn. Met dit bankje ben je verzekerd van kracht, comfort en tijdloosheid in het interieur.

Emeco probeert tevens zijn CO2-voetafdruk binnen de perken te houden door bijvoorbeeld de materialen grotendeels binnen de Verenigde Staten te halen. Verder is het bezig met het bouwen van een energieneutrale fabriek in Californië, die zonne-energie zal gebruiken voor o.a. mechanische apparaten, systemen en verwarming. Al met al een bedrijf dat zich inzet voor een betere toekomst!