EEN INTERIEUR UIT PADDESTOELEN?

line
Paddestoelen in het interieur

Ben jij net als LYNN gek op mushrooms? Paddestoelen zijn niet alleen goed voor je mentale en lichamelijke gezondheid, maar vormen ook nog eens een van de meest innovatieve materialen voor interieurproducten van deze eeuw. Mycelium is biologisch afbreekbaar en past daarom perfect in een circulair interieur! Een van die grondleggers is het bedrijf Grown, een interessant label dat wellicht de wereld gaat veranderen.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

WAT JE MOET WETEN

Grown Bio is een biotechnologiebedrijf dat hoogwaardige natuurlijke producten maakt die zowel veilig als duurzaam zijn. Hun focus ligt op het samenwerken met de natuur. In 2016 is Grown begonnen met het kweken van lampenkappen op basis van DIY-kits van Ecovative. Snel daarna volgden een poef, een tafel en een wijnkoeler. Dit vormde de basis voor een portfolio met vernieuwende interieurproducten.

Niet veel later volgde de bouw- en constructiewereld. Mycelium, de werkzame stof van de paddestoel, heeft grote isolerende eigenschappen en kan dus perfect als isolatiepanelen worden beschouwd. Tot nu toe heeft het label al enkele gebouwen geïsoleerd met deze grondstoffen. En met succes! Mycelium is tevens een prima ecologisch alternatief voor kunststoffen op basis van fossiele brandstoffen, zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxpandeerd polypropeen (EPP).

De meeste moderne producten worden helaas nog altijd gemaakt door middel van energie-intensieve industriële processen- en transport. Grown Bio maakt de productiecyclus kleiner, slimmer en lokaal. Zo teelt het zijn producten met biobased materiaal en organische afvalstromen. Het materiaal is letterlijk gegroeid en dus niet vervaardigd.

Grown Bio gebruikt een groeiend organisme om landbouwafvalproducten zoals kafjes van hennep, vlas en maïsstengel om te zetten in een mooi beschermend product dat veilig en natuurlijk is. Het plantmateriaal produceert tijdens zijn levenscyclus zuurstof en bindt tegelijkertijd CO2. Binnen het productieproces proberen ze de uitstoot te minimaliseren en het potentieel te openen om producten te maken met een negatieve ‘koolstofvoetafdruk’. In plaats van minder te verspillen, streeft het ernaar om de uitstoot op te vangen.

”After use, the product is fully compostable, and can be disposed without harming the environment. On the contrary, it will fertilize our surroundings!”

Grown Bio richt zich op de groenste en schoonste productiemethode die op aarde denkbaar is. Ze zoeken naar manieren om te produceren en tegelijkertijd de uitstoot te absorberen. Is dit revolutionair? Ja, want in de moderne fabrieken is dit nooit gebruikt. Nee, want mycelium is een van de oudste materialen op onze planeet. Grown Bio gebruikt gewoonweg de kracht van de natuur om producten te laten groeien. Na gebruik is het product volledig composteerbaar en kan het worden weggegooid zonder het milieu te schaden. Integendeel, het zal onze omgeving bemesten!

PADDESTOELEN ZIJN DE TOEKOMST

Met mycelium is alles mogelijk. Elke vorm en iedere maat. Ook kan het uiterlijk van het product worden afgestemd op unieke behoeften. Zo is bijvoorbeeld mogelijk om de massa, veerkracht en oppervlak van het eindproduct aan te passen. Paddestoelen zijn:

  • Hernieuwbare grondstoffen. Geen op op olie gebaseerde bronnen of producten die giftige elementen bevatten;
  • Onbeperkt beschikbaar en reproduceerbaar;
  • Flexibel; het kan naar elke specificatie of gewenste vorm worden ontworpen;
  • Vuurbestendig;
  • VOS-vrij (vluchtige organische stoffen);
  • Isolerend, zowel temperatuur als geluid;
  • Composteerbaar, waardoor het een circulair product is;
  • Drijvend; wist je dat er zelfs surfplanken van gemaakt kunnen worden?

Interieurproducten van mycelium worden gemaakt met een 3D-printer in herbruikbare mallen met hernieuwbaar biopolymeer. Deze mallen zijn dus gevuld met lokaal landbouwafval, een beetje water en mycelium dat alles samenbindt. Dan is het wachten geblazen tot de structuur groeit en sterker wordt, wat ongeveer een week duurt. Als het eenmaal volgroeid en gedroogd is, verandert het in een structureel, stabiel en hernieuwbaar product. En, aan het einde van hun levensduur kunnen de producten gebruikt worden als meststof voor hun eigen omgeving. Zo wordt het product in stukjes gebroken waarna het composteringsproces zich kan voltooien. Het is daarom niet voor niets dat myceliumproducten Cradle2Cradle Gold zijn gecertificeerd en dus onder het mom van circulariteit kan worden geschaard.

Ben jij nou ook helemaal in de ban van dit duurzame interieurmerk? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon even contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past. Tot snel!

BRONNEN

Foto’s: Mycelium by Danielle Trofe & Grown Bio.