Domingos Tótora: tussen kunst, design en duurzaamheid

line
Braziliaans recycle design

Als er één land een bijzondere designgeschiedenis heeft, dan is het Brazilië wel. De cultuur van het land is zeer divers en is gevormd door de oorspronkelijke bevolking en de Portugese kolonisatoren, die ook Afrikaanse invloeden meebrachten. Naast al die culturele invloeden, telt het land ook vele sloppenwijken, de zogeheten favela’s. Hierdoor is Brazilië voorloper op het gebied van Recycle-design. Een van die innovatieve ontwerpers uit deze sector is de Braziliaanse kunstenaar Domingos Tótora.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

BRAZILIAANS ICOON

Duurzaamheid is inherent aan de Braziliaanse kunstenaar Domingos Tótora al sinds de beginperiode van zijn werk. Geboren en getogen in Maria da Fé, een stad in het berggebied van Minas Gerais, Brazilië, koos de kunstenaar gerecycleerd karton als hoofdmateriaal voor zijn werk. De ontwerper verwerkt stapels kartonnen dozen tot meubels, vazen en sculpturen. Dat doet hij samen met een geweldige ploeg ambachtslui, in een klein dorpje op het Braziliaanse platteland.

”Duurzaamheid moet je niet belijden, je moet het vooral doen’.

Domingos Tótora balanceert ergens tussen kunst en design. Hij werkt niet voor de industrie en dat betekent dat al zijn stukken werk uniek zijn of uit kleine, genummerde oplages bestaan. Alle kunstwerken worden met de hand gevormd, in de zon gedroogd en tot in de perfectie afgewerkt. In dit zorgvuldige en arbeidsintensieve proces wordt het karton, dat is ontstaan ​​uit hout, in wezen volledig teruggebracht in de kringloop. Op deze manier maakt hij er als het ware opnieuw hout van. Domingos werkwijze kunnen we dus scharen onder het mom van een circulaire economie.

UNIEK EN UITBUNDIG

Domingos werk is puur Braziliaans. Dat feit zit hem vooral in het ambachtelijke en in het hergebruik van materiaal. De kracht en identiteit zitten hem vooral in de grote diversiteit van dit land. Volgens hem is Braziliaans design vooral passie voor creativiteit, levenslust en plezier. De schoonheid van zijn werk komt niet alleen tot uiting in het eindproduct, maar ook in het proces zelf. Van de filosofie van de kunstenaar en het respect voor het milieu tot zijn productieproces, alles behelst de gevoeligheid, het bewustzijn en de diepe connecties van Domingos naar zijn roots & culture.

Zijn perspectief? Objecten hebben geen perfectie nodig. Imperfectie is immers een wezenlijk onderdeel van het leven. En dat kunnen we natuurlijk alleen maar beamen. Ben jij nou ook helemaal in de ban van deze ontwerper? Maar weet je niet zo goed of de stukken in jouw interieur passen? Neem dan gewoon contact op met LYNN. Ze helpt je graag verder op weg met een vrijblijvend interieuradvies dat helemaal bij jou past.

BRONNEN

Foto’s: Photo’s by Domingos Tótora