DESIGN ELEKTRA MET EEN BIJZONDER VERHAAL

line
Design schakelaar en stopcontacten

Tot voor kort waren stopcontacten en wandschakelaars een ondergeschoven kind in de wereld van design. Daar komt echter nu pas verandering in. Maak kennis met de allereerste stijlvolle en duurzamere stopcontactafdekkingen en wandschakelaarplaten van Sekhina: de meest fraaie elektra gemaakt van beton. Maar wat maakt dit product zo bijzonder? LYNN zocht het voor je uit.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

ESTHETIEK IN HARMONIE MET FUNCTIONALITEIT

Laten we eerlijk zijn, (binnenhuis)architecten zijn niet dol op stopcontacten en schakelaars. Het stuk plastic dat aan de muur wordt gehangen is hen immers vaak een doorn in het oog. Het is dan ook niet gek dat er vaak wordt geprobeerd deze dingen te verbergen. Toch zijn het functionele objecten die we ook nodig hebben. Verschrikkelijk? Nee, want vanaf nu hebben we ook keuze uit prachtige elektra. En dat zelfs met een duurzamer karakter!

De stopcontacten en wandschakelaars van Sekhina zijn in één woord bijzonder. De uitstraling van het product is al een collector’s item an sich. Zo hebben de bubbels en vlekjes wel iets weg van gepolijst terrazzo. Ten tweede zijn de ‘Sekhina Light Switches and Outlets’ helemaal handgemaakt. Hierdoor is ieder product uniek en voorzien van een eigen karakter. Maar nog belangrijker: de items zijn volledig van beton gemaakt, of ook wel silicaat genoemd. Dit is een natuurproduct van steen, rots en zand dat ook nog eens het oppervlak van moeder aarde vormt.

Perfectly fit, in harmony with all wall surfaces.”

Sekhina stelt zich open voor (binnenhuis)architecten, interieurstylisten en de reguliere consument. Het label maakt in opdracht alles wat ons hartje maar begeert, zelfs in kleine batches. De stopcontacten en wandschakelaars zijn daarom verkrijgbaar in de meest ongebruikelijke combinaties, kleuren texturen en stijlen. Van klassiek tot modern en van vrolijke kleuren tot sombere kleuren, alles is er mogelijk! Eentonig kun je het dus bepaald niet noemen.

DISCUSSIE RONDOM DUURZAAMHEID

Natuurlijk is er dan nog altijd de discussie rondom de vraag wat is nou eigenlijk duurzamer: beton of plastic? Wetenschappers, milieu-activisten en designers kunnen zich nog niet scharen achter één gemeenschappelijke visie. Ontwerper Gábor Kasza, de oprichter van Sekhina, denkt zelf dat plastic in de natuur en microplastics gevaarlijker zijn en meer problemen opleveren in ons ecosysteem dan beton. De vervuiling van plastic is een zeer langzaam omkeerbaar proces.

Onze ecologische voetafdruk neutraliseren is volgens Kasza gemakkelijker. Het probleem met beton is echter de kwantiteit in plaats van de kwaliteit. Kasza denkt dan ook vooral dat we minder moeten consumeren. Geen plastic, geen chemicaliën en minder beton in de gebouwen. Kun je je voorstellen hoeveel betonnen schakelaars en stopcontacten we kunnen maken van betonnen materialen van een huis? En hoe vervuild zou het zijn als we huizen zouden maken van plastic en kunstharsen?

WEG MET PLASTIC!

Per dag raken we wel tientallen keren de schakelaars aan. Maar wat je waarschijnlijk nog niet wist, is dat fysiek contact met objecten een effect heeft op ons lichaam. En tegelijkertijd op onze ziel. Zo dragen we liever natuurlijke stoffen dan synthetische en drinken we liever uit glazen bekers dan plastic. Zo werkt het dus ook met stopcontacten en schakelaars. Sekhina is echter niet alleen goed voor zielscomfort, ook is het nog eens beter voor het milieu.

Hoewel stopcontacten maar een laag percentage van de wereldwijde plastic vervuiling uitmaken, zijn alle stapjes naar een groene wereld er één. Plastic is heel veelzijdig en bovendien spotgoedkoop te produceren, geen wonder dat het zo veel wordt gebruikt. Maar eenmaal geproduceerd, vergaat het nóóit meer! Er is dus niks mis met een plastic alternatief.

Zo gebruikt Sekhina enkel pure ingrediënten en is het wat dat betreft een milieuvriendelijk materiaal. Het is een stone-to-stone-product: de grondstoffen ervan kunnen volledig hergebruikt worden, zonder hun waarde te verliezen. Bovendien gebruikt Sekhina noch kunsthars noch schadelijke stoffen bij het productieproces. Kortom, de wandschakelaars en stopcontacten van Sakhina zijn milieuvriendelijker dan de plastic variant en zijn tevens een ware toevoeging voor het interieur.

BRONNEN

Inleidingsfoto: Sekhina by Gábor Kasza, Sekhina.