BOUTURES D’OBJETS: VERLICHTING EN DECOR

line
Boutures d'objets verlichting en accessoires

Overal ter wereld ontstaan er geweldige initiatieven die de duurzame economie voor de toekomst ondersteunen. Vanuit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden probeert men een steentje bij te dragen aan een circulaire economie. In deze economie bestaat er geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Een bedrijf die dit gedachtegoed hanteert is het Franse Boutures d’objets: de ideale marktplaats voor circulaire verlichting en decor. LYNN zocht uit wat dit initiatief zo bijzonder maakt.

Iedere week licht LYNN een nieuw interieurmerk uit in het kader van duurzaamheid. Heb jij ook interesse om in een artikel te staan? Klik dan hier voor meer informatie.

CIRCULAIR IS HET NIEUWE NORMAAL

De circulaire economie is geïnspireerd op de natuur waar afval niet bestaat. Je kunt het vergelijken met de biologie van een plant: zo is het mogelijk je lievelingsplant te stekken en dusdanig te vermeerderen. Zonder daarvoor de natuur aan te tasten. In een eerder artikel schreef LYNN al over wat circulair interieur design precies is. B’outures d’objets is een prachtig voorbeeld van circulair interieur designmerk.

Dit label is een Franse broedplaats voor ‘créations’ die door het experimenteren met nieuwe productieprocessen- en grondstoffen is ontstaan. Zo bestaat de collectie uit producten die hun oorsprong vinden in weggegooide flessen, schelpen of stukken uit oude gebouwen. Afval als grondstof dwingt de mens anders te kijken naar esthetiek. Het is volges hen zeker mogelijk om van iets verwerpelijks een geheel nieuw product te maken.

BOUTURES D’OBJETS: VAN AFVAL TOT DESIGN

De naam Boutures d’objets is geïnspireerd op de biologie achter plantvermeerderingstechnieken. ‘Bouture’ betekent ‘snijden’. En net zoals een plantensnijder nieuwe planten voortbrengt, kan een stuk afval leiden tot een prachtig object (‘objet’). Een betere naam kun je dus niet verzinnen. Het label is opgericht door Laurence Saugé. Naast haar reguliere werkzaamheden rondom het managen van dit label, richt ze zich ook op het ‘redden’ van industrieel afval. Vervolgens verandert ze het in prachtige objecten. Dit doet ze dan samen met ontwerpers Jenna KAËS, Marin THUERY, Marc JURAN en Brice MG.

ELEGANT, TIJDLOOS EN DUURZAAM

Een van LYNNS favoriete stukken is de SCALAE armatuur. Deze fraai vormgegeven tafellamp is gemaakt van oude bakstenen, zwart gietzand en oesterschelpen. De lamp is verkrijgbaar in de kleuren beige, rood en zwart. Voor slechts €358 heb je al zo’n duurzaam exemplaar in huis!

Boutures d’objets is dus een slimme marktspeler. Niet alleen bestaat hun collectie uit duurzame interieurproducten, ook zijn alle items tijdloos en geraffineerd. Elk object nodigt de consument uit tot een nieuwe benadering van luxe. Het label werkt overigens samen met diverse talentvolle ontwerpers alleen uit Frankrijk om het zo lokaal mogelijk te houden. Al met al brengt Boutures d’objets ons een stap dichterbij de circulaire economie!

BRONNEN

Inleidingsfoto: SCALAE lamp, Boutures d’objets